Studentbostad i Halmstad

Studentbostad i Halmstad

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Halmstad.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Högskolan i Halmstad.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att börja plugga i Halmstad så är det framförallt tre bostadsbolag som du borde kolla in. Dessa är HFAB, Halmstads studentkårs studentlägenheter och Willhem.

Nedan kommer vi gå igenom mer vad som gäller kring dessa bostadsbolagen.

HFAB

HFAB är Halmstads största fastighetsbolag med över 10.000 bostäder, 250 lokaler och 3.000 fordonsplatser. Varav dessa bostäder är ungefär 650 st studentbostäder.

Du kan registrera dig i HFAB:s normala bostadskö från den dag du fyller 16 år, men för att kunna ställa dig i kön till deras studentlägenheter måste du ha fyllt 18 år.

Om du planerar att börja studera i Halmstad är detta den första bostadskön som du borde försöka ställa dig i.

HSK Fastigheter (Halmstad studentkår)

HSK Fastigheter är ett dotterbolag till Halmstads studentkår och de förvaltar boenden för cirka 250 studenter.

De erbjuder framförallt korridorsrum där man bor tillsammans med flera andra studenter. I varje studentrum finns det uttag till bredband som ingår i hyran. Hyran varierar mellan 3600 – 3900 kronor beroende på om du önskar ha ett möblerat eller omöblerat rum.

Bostäderna ligger ungefär 1 kilometer från högskolan och ca 1.5 kilometer från centrum.

HSK har ingen bostadskö kopplat till sig utan du söker boende direkt på deras hemsida. Här behöver du därför vara snabb och söka när det kommer upp något nytt objekt.

Willhem

Willhem är ett fastighetsbolag som har runt 250 studentlägenheter i Halmstad, förutom i Halmstad har de dessutom bostäder i många andra delar av Sverige.

För att söka ett boende via Willhem behöver du skapa ett konto och sätta upp din profil. När du sedan hittat en lägenhet som passar dig kan du lämna en intresseanmälan.

När tiden för intresseanmälan har gått ut får du ett mejl om du kallas till visning eller inte.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Hur är studentlivet i Halmstad?

Halmstad är en mindre stad i sydvästra Sverige, ungefär halvvägs mellan Göteborg och Malmö. Även om det är en mindre stad finns det fortfarande mycket att göra här.

Det finns olika barer och klubbar som du kan gå till i Halmstad, liksom många olika restauranger. Om du är ute efterom du vill ha något att göra på dagen finns det också några museer som du kan besöka.

När det gäller studentlivet har Högskolan i Halmstad mycket att erbjuda. Det finns många olika studentklubbar och föreningar som du kan gå med i, liksom en mängd olika idrottsföreningar.

På det hela taget är Halmstad ett bra det finns mycket att göra både på dagen och på kvällen. Samtidigt kan studentlivet variera en del mellan olika utbildningar och sektioner.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.