Studentbostad i Sundsvall

Studentbostad i Sundsvall

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Sundsvall.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar eller kommit in på Mittuniversitet i Sundsvall.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Sundsvall för att börja studera på Mittuniversitet finns det flera bostadsköer och bostadsbolag som du behöver ha koll på.

Nedan går vi igenom de olika alternativen mer ingående.

Mitthem

Mitthem är Sundsvalls största hyresvärd med cirka 5 700 lägenheter, och av dessa är 700 studentlägenheter som ligger nära campus.

Om du planerar att studera i Sundsvall är detta framförallt den bostadskön som du borde ställa dig i nu direkt så att du kan börja samla bostadspoäng.

Tillsammans med andra aktörer arbetar även Mitthem för att upprätthålla Sundsvalls kommuns bostadsgaranti för heltidsstudenter vid Mittuniversitetet.

Du kan läsa mer på Mitthems hemsida.

K2A

K2A har en annan bostadskö som har 231 studentlägenheter i Sundsvall. Om du planerar att plugga i Sundsvall är det därför en annan bostadskö som du borde ställa dig i.

Fördelen med deras bostadskö är dessutom att du inte bara köar till en enda ort. K2A har en gemensam bostadskö till alla deras bostäder i hela landet. Därmed är det en bostadskö som du bör stå i oavsett vart du planerar att börja studera.

Studentlägenheterna från K2A är 22 kvm och har ett rum och kök. Det är dessutom väldigt nybyggt (2022) vilket gör att lägenheterna är väldigt fräscha.

Om du vill läsa mer om studentlägenheterna som erbjuds av K2A kan du göra det här.

Sidsjö Fastigheter

Ett annat bostadsbolag som du borde kolla in om du planerar att börja studera i Sundsvall är Sidsjö Fastigheter.

De äger bland annat annat Sidsjö studentby. Det är dessutom ett väldigt fint friluftområde som har mycket att erbjuda.

Du kan läsa mer på deras hemsida.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Hur är studentlivet i Sundsvall?

På Mittuniversitetet i Sundsvall studerar ungefär 21 000 studenter. För en staden som har ungefär 100000 tusen invånare är detta en stor andel studenter. Sundsvall ligger i norra delen av Sverige och har en vacker skärgård med flera öar.

En av fördelarna med att bo i Sundsvall är att det är relativt billigt jämfört med andra svenska städer. Den genomsnittliga hyran för en studentlägenhet är cirka 4 000 kronor i månaden.

Stadskärnan är liten men erbjuder allt du behöver, till exempel butiker, restauranger och kaféer. Det finns många saker att göra i Sundsvall, både i centrum och i närområdet.

På vintern kan du åka skidor eller snowboard på någon av de närliggande skidanläggningarna.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.