Studentbostad i Stockholm

Studentbostad i Stockholm

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Stockholm.

Att hitta en studentbostad i Stockholm kan vara svårt eftersom efterfrågan är hög, samtidigt som utbudet är begränsat.

Det finns dock flera sätt att öka chanserna att hitta en lägenhet som passar ens behov och budget.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika strategier, flera bostadsköer och tips för att du ska kunna hitta en studentbostad i Stockholm.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Många upplever att det är svårt att hitta studentbostad i Stockholm när de ska börja studera, men det är samtidigt inte omöjligt. Om man ställer sig i en bostadskö tidigt så har man goda möjligheter att få en studentbostad.

I Stockholm finns det också flera olika bostadsköer som du borde ställa dig i för att öka dina chanser att få en studentbostad.

Några av de bostadsköerna som du bör ställa dig i gå vi igenom nedan.

1. Bostadsförmedlingen

Bostadsförmedlingen är en bostadskö som du borde stå i om du planerar att flytta till Stockholm för att studera. Denna bostadskö erbjuder inte bara vanliga hyreslägenheter, utan även en del studentlägenheter och ungdomskontrakt.

Det är en bra idé att ställa dig i denna bostadskön så tidigt som möjligt eftersom efterfrågan på studentbostäder i Stockholm är hög.

Man kan ställa sig i kön när man fyllt 18 år och det kostar 200 kronor per år att vara registrerad.

En fördel med att ställa sig i denna bostadskö är att du behåller din kötid även om du skulle få en studentlägenhet eller ett tidsbegränsat ungdomskontrakt via dem.

2. Stockholm Studentbostäder

Stockholms Studentbostäder, eller SSSB, är en annan bostadskö du bör ha i åtanke när du söker studentbostad i Stockholm.

SSSB har ungefär 8000 studentbostäder, varav hälften är studentrum, som är fördelade i flera områden runt Stockholm. Detta inkluderar Stockholm, Solna, Nacka och Huddinge.

För att kunna söka en lägenhet via SSSB behöver du vara registrerad på minst 15 högskolepoäng vid ett universitet eller en högskola.

3. Byggvesta

Byggvesta är en annan bostadskö som har en stor mängd studentbostäder runt om i hela Sverige, inklusive i Stockholm.

Att ställa sig i Byggvestas bostadskö är ett bra val om du funderar på att flytta till Stockholm för att studera på KTH eller Stockholms universitetet, men det är samtidigt en bostadskö som du har nytta av oavsett vad du bor eller planerar att studera.

4. Heimstaden

Heimstaden är en annan bostadskö som är specialiserat på att erbjuda hyreslägenheter och är ett av Sveriges största privata hyresvärdar. De erbjuder ett brett utbud av lägenheter och studentlägenheter i Stockholm, med olika lägen, storlekar och priser.

De erbjuder framförallt två typer av studentboenden, ett eget studentrum i en korridor, där man delar kök och större sällskapsrum, eller en helt egen studentlägenhet.

5. Sveafastigheter Bostad

Sveafastigheter Bostad är ytterligare en bostadskö som erbjuder flera lägenheter runt om i Stockholm såsom i centrala Stockholm och i Nacka.

Om du planerar att studera i Stockholm så är detta också en bostadskö som du borde ställa dig i för att öka dina chanser till att få en lägenhet.

stockholm stad

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Att hitta studentbostad i Stockholm kan kännas som en utmaning, men det finns fler alternativ än de som redan nämnts.

Om du inte har haft turen att hitta ett boende via en bostadskö såsom Bostadsförmedlingen, Stockholm Studentbostäder eller Byggvesta, så finns det andra alternativ och tillfälliga lösningar att utforska.

Ett av dessa alternativ är att leta efter privata bostäder. Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, såsom Blocket, olika Facebookgrupper och Samtrygg.

Om du hyr en lägenhet privat är det dock viktigt att tänka på att vara försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Ett annat alternativ är att kontakta din studentkår, eftersom de kan ha många bra tips och råd för att hitta studentboende i Stockholm. De kan till exempel ha information om tillfälliga lösningar eller samarbeten med andra hyresvärdar, som kan hjälpa dig att hitta ett tillfälligt boende.

Vad kostar en studentlägenhet i Stockholm?

Stockholm är känt för att vara en av de dyraste städerna i Sverige för att hitta boende. Detta gör att priserna för studentlägenheter och studentrum också är väldigt höga.

Många studenter tvingas bland annat ta tillfälliga och dyra lösningar för att hitta boende genom att exempelvis hyra i andrahand med en dyr hyra uppemot 9000 kronor i månaden, vilket är väldigt mycket.

Att hyra genom bostadsbolagen är dock betydligt billigare så det bästa är om du kan få ett boende genom en bostadskö.

Om du får en studentlägenhet via något av de privata bolagen, eller en bostadskö, så ligger hyran vanligtvis omkring 4000-7000 kronor, men de finns även de lägenheterna som kostar mer än detta.

Hur är studentlivet i Stockholm?

Stockholm kanske inte har samma typ av studentkänsla som de mindre studentstäder, men det betyder inte att det inte går att skapa ett minnesvärt studentliv i den här storstaden.

Staden är full av möjligheter och det finns alltid något spännande som händer.

Om du älskar nattlivet kommer du exempelvis att älska Stockholm. Staden har ett brett utbud av barer och klubbar att välja mellan, med något som passar alla smaker.

På universiteten finns det också många olika föreningar och studentkårer du kan gå med i för att skapa ett socialt och meningsfullt studentliv. Runtomkring campus händer det också mycket roliga studentaktiviteter och event, så att du alltid har något att se fram emot.

Stockholm är dessutom en stad med massor av kultur och historia. Det finns exempelvis många museer, teatrar och utställningar att besöka. Och det finns också massor av parker och naturområden i närheten som du kan utforska.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.