Att hyra med Samtrygg - Omdöme och recension

Studentbostaden, 12 januari 2023

Artikeln innehåller annonslänkar till Samtrygg.

Samtrygg är en marknadsplats för att hyra bostäder i andra hand. Deras plattform lanserades under 2013 och sedan dess har de haft tusentals nöjda hyresgäster och uthyrare över hela Sverige.

Som student kan det vara svårt att hitta den första studentbostaden, inte minst på grund av långa bostadsköer. Detta gör att hyra i andrahand kan vara ett bra alternativ för många nya studenter.

I denna artikeln kommer vi därför titta närmare på marknadsplatsen Samtrygg för att du ska kunna veta om det är något som är värt för dig att kolla in.

Vad är Samtrygg?

Som vi nämnde tidigare så är Samtrygg en marknadsplats för att hyra och hyra ut bostäder i andrahand. Plattformen grundades på grund av den problematik som finns på andrahandsmarknaden.

Sedan länge så bedrägerier, osäkra betalningar och förstörda bostäder varit stora problem på andrahandsmarknaden. Därför startade de Samtrygg, som ett sätt att skapa trygghet och lösa problemet.

Mycket av Samtryggs modell bygger på att ge hyresvärdar betalningsgaranti, samt bidra med trygghetsförsäkring och säkra hyresavtal.

Detta gör att samtliga aktörer, alltså hyresvärden såväl som hyresgästen kan känna sig trygga i hyresprocessen, därmed också namnet “Samtrygg”. Deras plattform fungerar nämligen som en ekonomisk mellanhand för att minimera risken för bedrägerier genom exempelvis användningen av BankID.

Gå till Samtryggs hemsida!

Hur är det att använda Samtrygg?

Efter att ha testat Samtrygg skulle vi säga att det kan vara ett effektivt hjälpmedel för att hitta bostäder att hyra som student.

Att använda Samtrygg är framförallt mycket enkelt, men innan du kan börja använda plattformen och söka lägenheter behöver du skapa ett konto. Därefter kan du börja söka lägenheter som går att hyra.

Det som vi gillar med Samtrygg är:

  • Det krävs ingen deposition eller förskottsbetalning.
  • Strikt hyreskontroll för att säkerställa att hyrorna ligger på en rimlig nivå.
  • Alla annonser granskas manuellt för att minimera risken för falska bostadsannonser.
  • De erbjuder en specialanpassad försäkring för andrahandsboende, vilket kan vara ett bra komplement till din hemförsäkring.
  • Erbjuder möjligheten till support från Samtryggs kundtjänst och jurist.

Detta gör att Samtrygg framförallt är en plattform som ger dig som hyresgäst en trygghet att allt i hyresprocessen går rätt till.

Genom Samtrygg så kommer du alltid veta att du inte betalar för mycket, du kommer endast söka riktiga lägenheter och du behöver inte oroa dig att behöva betala något i förskott.

Samtidigt kommer Samtrygg sällan att vara billigare än om du hade hyrt en bostad direkt genom en bostadskö. Som student i en ny stad är dock detta inte alltid en möjlighet, och i sådana fall kan Samtrygg vara ett bra alternativ.

samtrygg

Går det att hitta lägenheter som student?

Samtrygg har en hel del boenden för studenter, vilket är väldigt bra. En del av boenden är även rätt så prisvärda när det gäller hyran, även om de flesta av dessa annonserna är som inneboende.

Om du vill ha en helt egen lägenhet kommer du i många fall behöva betala mer för en lägenhet om du hyr genom Samtrygg.

Vi upplevde också att utbudet för hela lägenheter var betydligt lägre, än det med rum för uthyrning.

Antalet boenden som gick att hyra var dock väldigt stort totalt sätt, även om man som student behöver filtrera bort rätt så många direkt.

Det fanns exempelvis hus som du kunde hyra på upp till 180 kvm och mer som kostade från 20 000 kr/mån och detta kommer inte vara något alternativ för dig som är student.

Kostar det att använda Samtrygg?

För dig som söker efter bostad och ett andrahandskontrakt så kostar det inget att använda själva tjänsten Samtrygg. Däremot så lägger de till en avgift om 15% ovanpå hyran för dig som hyresgäst.

Denna avgiften är dock redan inräknad i det priset som du ser på bostadsannonserna. Det finns därför inga dolda kostnader och du kommer därför inte behöva betala mer än det priset som står.

Som hyresvärd kostar det däremot inget att använda Samtrygg, utan det enda som krävs är en registrering och att lägga upp en annons av din bostad.

På det hela taget så tycker vi att Samtrygg är en väldigt bra plattform för dig som student som vill hyra en lägenhet. Det är enkelt att använda och du kan känna dig trygg när du använder deras tjänst.

Däremot så är det fortfarande mest värt att hyra genom en bostadskö om du har den möjligheten. Som student i en ny stad är dock detta inte alltid möjligt, och i sådana fall kan Samtrygg vara ett bra alternativ.