Bästa elavtalen (2023)

Bästa elavtalen (2023)

Spara pengar på ditt elavtal som student - Jämför alternativen och hitta det bästa erbjudandet!

Elavtalen för studenter

1. Fortum

1. Fortum

Fortum har ett fantastiskt erbjudande för studenter. Du som student slipper betala månadsavgiften under ett helt år och du får dessutom gratis el under sommarmånaderna.

2. Göta energi

2. Göta energi

Göta Energi har ett erbjudande för studenter, där du får du ett rörligt elavtal med ett av marknadens lägsta påslag på (1 öre/kWh). Du får dessutom en värdecheck på 500 kr på Elgiganten när du tecknar elavtalet.

3. Telge Energi

3. Telge Energi

Telge Energi har ett erbjudande där du får 1 års fri fast avgift, vilket gör att du kan spara upp till 588 kr.

4. Vattenfall

4. Vattenfall

Vattenfall saknar några studentrabatter, med det är trots allt ett rätt så populärt val på grund av sitt goda rykte och att det har 100% förnybar el.

5. Bixia

5. Bixia

Bixia erbjuder ett studentvänligt elavtal där du får 25 % rabatt på månadsavgiften i 36 månader. De har också 100 % förnybar el, vilket är bra om du letar efter ett miljövänligt alternativ.

De bästa elavtalen för studenter

Efter att ha jämfört flera olika elavtal på marknaden, så kom vi fram till att Fortums elavtal är det bästa elavtalet för studenter. Fortum är ett av de ledande elbolag som erbjuder ett mycket bra elavtal för studerande.

Som student får du inte bara 1 års fri månadsavgift i genom Fortums studentrabatt, utan också gratis el under juni, juli och augusti. Detta är en unik rabatt som inte många andra elbolag erbjuder.

Nedan sammanfattar vi de elavtalen som vi har tittat närmare på i vår jämförelse.

1. Fortum

Fortums hemsida

På första plats kommer Fortum med sitt fantastiska erbjudande för studenter. Du får ett elavtal där du slipper betala månadsavgiften under ett helt år och du får gratis el under juni, juli och augusti. Detta är ett riktigt bra erbjudande

Sommarmånaderna kan också vara en av de svårare tider för en del studenter på grund av att man inte får studiebidraget. Det gör att Fortums erbjudande är väldigt förmånligt eftersom det ger dig mer pengar i kassan.

Fortum är också ett ett bra val om du letar efter ett miljövänligt alternativ, eftersom de erbjuder 100 % förnybar el.

För att ta del av deras studenterbjudande behöver du höra av dig till deras kundtjänst och lämna studieintyg för att visa att du är en student.

2. Göta energi

Göta Energi hemsida

På andraplats i vår jämförelse av elavtal kom Göta Energi med sitt erbjudande. Göta Energi erbjuder ett rörligt elavtal med ett av marknadens lägsta påslag på elen, endast 1 öre/kWh.

Dessutom har de ett bra studenterbjudande, där du får en värdecheck på 500 kr på Elgiganten när du tecknar deras elavtal. Detta gör att du får ett bra pris på elen, samtidigt som kan köpa något användbart som du behöver till din studentbostad.

Göta Energis rörliga elavtal Spot On, ger dig ett elpris som alltid följer elbörsens utveckling. Detta ger dig enkelhet, flexibilitet och ett bra pris på elen. Vi upplever även att Göta Energi har en bra kundtjänst.

Även om Göta Energi är ett mycket bra elavtal, så anser vi att Fortum är snäppet bättre. Framförallt på grund av den förmånliga studentrabatten.

3. Telge Energi

Telge Energi hemsida

Telge Energi är ett annat elbolag som har ett erbjudande där du får 1 års fri fast avgift, vilket gör att du kan spara upp till 588 kr.

Detta erbjudande är dock inte specifikt för studenter, utan det är ett erbjudande som alla nya kunder kan ta del av.

Telge Energi är framförallt ett miljövänligt alternativ och alla deras avtal är klarar Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval som tillhör en av de svåraste hållbarhetskraven i världen.

Genom Telge Energi kan du bland annat välja el från 100% vind, vilket är något som vi gillar.

4. Vattenfall

vattenfall hemsida

Ett annat populärt val bland många studenter är Vattenfall, trots att de inte har någon studentrabatt för studenter.

Anledningen till varför Vattenfall fortfarande är ett populärt val är att de är ett stort och välkänt företag med gott rykte. De har också ett brett utbud av produkter och tjänster.

Liksom Fortum är Vattenfall också ett bra val om du letar efter ett miljövänligt alternativ eftersom de erbjuder 100 % fossilfri el. Vattenfall har däremot kärnkraft i sin blandning, vilket vissa människor kanske inte känner sig bekväma med.

5. Bixia

bixia hemsida

Bixia är ett annat elbolag som erbjuder studentrabatter. De har ett studentvänligt elavtal där du som student får 25 % rabatt på månadsavgiften i 36 månader. Det innebär att du kan spara pengar på din elräkning under en längre tid.

Bixia erbjuder även 100 % förnybar el, vilket gör det till ett bra val om du letar efter ett miljövänligt alternativ. All el som levereras till dig kommer från förnybara källor såsom vattenkraft, vindkraft eller solenergi.

För att ta del av Bixias studenterbjudande, måste du kontakta deras dem och kunna visa att du är en student genom att lämna ett studieintyg.

Elavtal med studentrabatter

De elavtal med de bäst studentrabatter är Fortum och Göta Energi. Fortum erbjuder ett helt år av gratis månadsrabatt för studenter och gratis el under juni, juli och augusti.

Medan Göta Energi erbjuder ett rörligt elavtal med ett av marknadens lägsta eltillägg (1 öre/kWh), samt ett bra studenterbjudande där du får en värdecheck på 500 kronor till Elgiganten.

För att dra nytta av dessa studentrabatter behöva du visa att du är student och studerar på ett universitet eller högskola.

Saker att tänka på när du väljer elavtal

När du väljer elavtal så finns det en hel del saker som är viktigt att tänka på några saker. Nedan går vi igenom det som du behöver tänka på när du väljer elavtal:

  • Månadsavgift: Elbolagen har en fast månadsavgift, vilket vanligtvis ligger mellan 40-70 SEK/månad.
  • Fast eller rörligt elpris: Det finns två typer av elavtal, de med fast och rörligt elpris. Ett fast elpris innebär att elpriset är låst för en viss tidsperiod, medan ett rörligt avtal innebär att elpriset ändras utefter spotpriset.
  • Elavtalets längd: Fast elavtal räcker endast under en specifik tidsperiod, upp till några månader till något år. Om du vill binda avtalet behöver du bestämma dig för hur länge.
  • Förnybar el: Om du letar efter ett miljövänligt alternativ bör du välja ett elavtal som erbjuder 100 % förnybar el, eller grön el.
  • Kundnöjdhet: Det är smart att läsa kundrecensioner och betyg för olika elbolag för att se hur tidigare kunder har upplevt bolaget. Tyvärr har dock alla elbolag dåliga betyg på Trustpilot, vilket du behöver vara medveten om.
  • Uppsägningsavgift: Om du har bundit ditt elavtal och vill säga upp ditt avtal kan du behöva betala en uppsägningsavgift. Detta är något som du måste vara medveten ifall du väljer ett elavtal med fast pris.
  • Studentrabatt: Som student kan du få rabatter via flera olika elbolag. Det är dock inte alla företag som erbjuder detta, så det är något som du måste kontrollera innan du skriver under upp.

Vanliga frågor om elavtal

Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna som många studenter har gällande elavtal:

Vad är skillnaden på rörligt och fast elpris?

Skillnaden mellan rörligt och fast elpris är att det rörliga elpris varierar beroende på marknaden och spotpriset. Medan ett fast elpris är bestämt utefter avtalet och stäcker sig utefter en specifik tidsperiod.

Det rörliga elpriset brukar vanligtvis vara lägre än det fast elpris men ibland händer det också att det bundna elpriset är lägre än det rörliga, även om det är relativt ovanligt.

Vad händer om man inte väljer ett elavtal?

Om man inte väljer ett elavtal blir man automatiskt anvisad till ett av elnätsbolaget. Nackdelen med ett anvisat avtal är att det ofta det dyraste alternativet. Genom att själv välja elavtal brukar det gå att få det billigare, vilket gör att du kommer spara pengar på din elräkning.

Genom att själv välja ett avtal som passar ens behov, såsom ett avtal med fast eller rörligt elpris, eller så kan du kan välja ett avtal som bidrar till en mer hållbar utveckling med grön el.

Varför har min elräkning av två delar?

En vanlig elräkning brukar bestå av två delar, kopplat till elpriset och nätavgiften. Elpriset är den utgiften som du betalar till elhandelsbolaget som levererar och driver handeln av elen. Medan nätavgiften betalas till elnätbolaget som ansvarar för driften av elnätet i ditt område.

Nätavgiften är oftast en fast avgift som är oberoende av den mängden el som används, medan elräkning till elhandelsbolaget varierar beroende på mängden el som du gör av med.