Flytta hemifrån som student

Flytta hemifrån som student

Allt du behöver ordna innan du flyttar hemifrån, och tips på saker som du behöver till ditt nya hem.

Att flytta hemifrån är en stor och spännande händelse i ens liv men det är samtidigt mycket som ska ordnas och tänkas på.

För att göra din flytt så rolig som möjligt och för att du ska känna dig bekväm så har vi samlat allt som du behöver tänka på när du flyttar hemifrån i denna artikeln.

Saker att ordna innan du flyttar hemifrån

Det finns en hel del som du kommer behöva ordna innan du flyttar. Du behöver se till så att du har packat alla dina saker på ett smidigt sätt, fixat hemförsäkring, elavtal och att du har adressändrat och lämnat in en flyttanmälan.

Nedan går vi igenom mer ingående vad du behöver ordna när du flyttar hemifrån.

1. Planera din flytt och packning

Först och främst så behöver du planera din flytt så att den går smidig under flyttdagen. Fundera om du kommer behöva en flyttbil eller om du kommer kunna ta hjälp av vänner eller familj.

När du sedan ska packa upp allt i din nya lägenhet är det bra om du har tänkt lite på hur du vill ha det för att din lägenhet ska bli som du vill ha den.

För att göra det lättare att packa upp är det också bra om du har packat alla dina saker på ett organiserat sätt så att allt som ska till köket exempelvis är i en flyttkartong, medan allt som exempelvis är dekorationer är i en annan flyttkartong.

På så vis blir det mycket enklare att packa upp alla kortongerna sedan när du ska börja inreda din nya lägenhet.

2. Gör en budget

När du ska flytta hemifrån så är det också viktigt att du gör en budget, så att du vet hur mycket pengar du kan spendera varje månad.

En budget kan jämföras lite som en plan där man tar med sina inkomster och utgifter för att se hur mycket man har över till annat varje månad.

Det är också viktigt att göra en budget innan man flyttar eftersom det finns många kostnader som du kanske inte tänkt på tidigare. Detta kan vara saker såsom dina försäkringar, elavtal, mobilabonnemang och bredband.

3. Hemförsäkring

När du flyttar in till ditt nya hem så behöver du ha en ordnat en hemförsäkring innan du flyttar in. En hemförsäkring är en försäkring som kommer att täcka skador på din lägenhet.

Det finns flera olika hemförsäkring att välja mellan och det är bra att jämföra de olika alternativen innan man väljer en hemförsäkring.

Du kan också läsa vår jämförelse av olika hemförsäkringar.

En hemförsäkring behöver inte vara så dyr och om du är student så finns det exempelvis många hemförsäkringar som har studentrabatter.

4. Elavtal

Ibland kommer du också behöver välja ett elavtal när du flyttar hemifrån.

Ett elavtal är kan ses som ett avtal mellan dig och ett elbolag där du köper din el för ett visst pris per kWh.

Det är bra att jämföra olika elavtal innan du bestämmer dig eftersom det finns många olika elhandlare med olika priser. Du kan exempelvis välja att ha ett fast eller rörligt elpris.

5. Flyttanmälan och adressändring

När du flyttar hemifrån så kommer du även behöva göra en flyttanmälan och adressändring till Skatteverket.

Det är viktigt att göra en flyttanmälan för att du ska få rätt adress i folkbokföringen, och för att du ska kunna få din post hem till dig.

Adressändring gör du smidigt på Skatteverkets hemsida och om du ska flytta ett specifikt datum så kan du lämna in din flyttanmälan redan nu.

6. Boka flytthjälp

Du behöver också fundera över om du behöver boka flytthjälp eller om du kan be om hjälp från dina vänner och familj.

Det är inte alltid nödvändigt att boka en flyttfirma, men om du har mycket större saker som ska flyttas så kan du ibland behöva boka flytthjälp.

Ett alternativ till en flyttfirma kan vara att boka ett släp eller en skåpbil, som du kan använda under flytten för att senare lämna tillbaka när du flyttat klart.

ny och tom lägenhet flytta hemifrån

Saker du behöver köpa till lägenheten

När du flyttar hemifrån så finns det en hel del saker som du kommer behöva köpa till din nya lägenhet. Detta kan vara allt från möbler och inredning till vitvaror och andra saker till köket.

Vissa saker kommer du att behöva från dag ett såsom dina kökredskap, som du behöver när du ska laga mat.

Andra saker såsom inredning och blommor kan du vanligtvis vänta lite med att köpa. Ibland kan detta vara bra om du vill känna in hur lägenheten känns och ser ut innan du köper all inredning.

Nedan har vi listat några av de saker som du kan tänka på att köpa till din lägenhet:

 • Möbler (soffa, matbord och stolar, TV-möbel, förvaring)
 • Vitvaror (kylskåp och tvättmaskin)
 • Inredning (lampa, speglar, tavlor, växter och kuddar)
 • Köksredskap (stekpanna, grytor, diskställ)
 • Tallrikar, glas, bestick
 • Sängkläder och handdukar
 • TV och bredband

Här hittar du en mer komplett inköpslista för ditt nya hem.

Hur är det att flytta hemifrån och bo själv?

Om du ska eller funderar på att flytta hemifrån så kanske du funderar hur det är att bo själv.

Jag flyttade hemifrån för två år sedan och jag skulle säga att det är otroligt roligt, lärorikt och utvecklande att bo själv.

Däremot är det också givetvis en hel del ansvar som man får när man flyttar hemifrån. Man behöver exempelvis laga mat, städa, tvätta och handla själv. Detta kan många uppleva är lite mycket i början men efter ungefär 2-3 månader skulle jag säga att man har bättre koll på läget.

Det finns också många fördelar med att bo själv, och man behöver exempelvis inte ta hänsyn till någon annan på samma sätt som man behövde tidigare. När man bor själv är det också enklare att ta hem vänner och ha folk på besök.

Något som jag däremot upplevde när jag flyttade hemifrån var att det kunde kännas lite ensamt under de första månaderna när man fick spendera mycket mer tid själv.

Detta beror dock på hur man har haft det tidigare, men om man kommer från en stor familj med kanske både flera syskon och djur så kan det kännas lite ensamt i början.

Det är därför bra om man har några vänner som man kan umgås med och hitta på saker tillsammans med i början, för annars kan det lätt bli lite ensamt om man sitter hemma själv mycket.

Checklista när du flyttar hemifrån

För att det ska bli glasklart vad du behöver göra när du flyttar hemifrån så har vi nedan listat i alla de saker du bör tänka på och göra innan flytten.

 1. Gör en budget - Se till så att du har råd med flytten, och för de månader som kommer efter flytten. Du ska inte flytta hemifrån om du vet att det är något som du inte klarar av rent ekonomiskt.
 2. Köp allt du behöver till lägenheten - Införskaffa allt som du behöver i början såsom köksredskap, handdukar, tallrikar och bestick.
 3. Skaffa en hemförsäkring - Jämför de olika hemförsäkringarna som finns på marknaden och välj den som passar dig bäst.
 4. Eltavtal - Glöm inte att skaffa ett elavtal när du flyttar hemifrån, annars kan det bli dyrt.
 5. Bredband - Flyttar du till en ny lägenhet så måste du ibland också skaffa bredband. Glöm inte att jämföra olika bredbandsleverantörer för att hitta det bästa alternativet.
 6. Planera din flytt och packning - Flytten går lättare och snabbare om du planerar den ordentligt, och även packningen.
 7. Gör en adressändring på Skatteverket - Flyttar du till en annan adress så måste du göra en flyttanmälan på Skatteverket. Det kan du göra via deras hemsida.
 8. Eftersändning på post - Om du vill ha din post skickad till den nya adressen från början så behöver du göra en eftersändning. Detta kan göras på Postnords hemsida.
 9. Flytthjälp - Fundera på om du vill ha flytthjälp, och jämför olika Flyttfirmor. Flyttar du mycket saker kan det vara en bra idé att få lite hjälp med både flytten och packningen.

Detta var 9 saker som du bör tänka på när du flyttar hemifrån.

Sammanfattning

Det är otroligt roligt och lärorikt att flytta hemifrån, men det finns även en hel del ansvar och saker att tänka på.

Först och främst bör du alltid göra en budget för flytten, för att faktiskt se att du kan flytta hemifrån. Om du försöker flytta hemifrån och du inte har råd med det rent ekonomiskt så kommer det förstöra hela upplevelsen.

Det är också viktigt att skaffa en bra hemförsäkräking, elavtal och bredband. Allt detta är viktigt att tänka på när man flyttar till en ny lägenhet.

Något som många upplever i början i sin första lägenhet är att det kan vara lite ensamt emellanåt. Detta är dock helt normalt och något som man kommer att vänja sig vid efter någon månad.

Till sist, att flytta hemifrån är en fantastisk upplevelse som man kommer att minnas för resten av sitt liv. Se till att njuta av flytten, och försök att ta hand om allt det praktiska i god tid för att allt ska gå smidigt till.