Bästa hemförsäkringen (2023)

Bästa hemförsäkringen (2023)

Välj rätt hemförsäkring som student med vår guide. Vi jämför de olika alternativen för att hjälpa dig i ditt val

När du väljer hemförsäkring som student är det viktigt att tänka på vilken typ av boende du har. Om du har ett stort boende med många saker kommer du behöva ha en mer täckande hemförsäkring. Medan om du bara har ett litet boende med få saker kommer en enklare hemförsäkring räcka.

Som student finns det flera rabatterade hemförsäkringar att välja mellan. Bland de olika hemförsäkringar anser vi dock att Hedvig är det bästa valet, fullt av IF på andraplats.

Bästa hemförsäkringen för studenter

Nedan går vi igenom 5 olika försäkringsbolag och deras hemförsäkring för studenter och analyserar vad som är bra med respektive hemförsäkring.

1. Hedvig

hedvig studentförsäkring

Hedvig är en av de nyare aktörerna på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder ett digitaliserat och anpassningsbart hemförsäkringspaket för alla som bor i Sverige.

Priset för deras hemförsäkring är 49kr/månad och då får du tillgång till alla Hedvigs tjänster. En av Hedvigs stora fördelar är därför att det är en mycket billig hemförsäkring för studenter.

En stor anledningen till varför de kan hålla priset så långt är att deras tjänst är fullt digitaliserad och allt görs via appen. Detta gör det också mycket enkelt att hantera din hemförsäkring, eftersom allting finns på ett ställe.

En nackdel med detta är däremot bristen på personlig kontakt om du exempelvis vill prata med någon om din hemförsäkring. Detta är dock en mindre nackdel med Hedvig och det är i stort sett det enda negativet som finns med försäkringen.

I deras hemförsäkring ingår även drulleförsäkring på upp till 50 000 kr, vilket gäller när du har sönder saker som du äger genom en plötslig och oförutsedd händelse, såsom om du skulle spillt kaffe på datorn.

Gå till Hedvigs studentförsäkring.

2. IF

if studentförsäkring

Ett annat populärt svenskt försäkringsbolag är IF. De erbjuder flera olika typer av försäkringar och har dessutom en bra hemförsäkring för studenter.

IF:s hemförsäkring kostar 79 kr i månaden och täcker allt du behöver, såsom skada på dina egna saker, vatten- och brandskada.

En av de stora fördelarna med IF:s hemförsäkring är det breda täckningsområdet, bland annat är täcker de upp till 1,5 miljoner kroner. Det innebär att alla dina saker om vara täckta med deras hemförsäkring.

IF har också ett samarbete med Unionen och det innebär att om du är medlem i Unionen kan du få en ännu billigare hemförsäkring via IF. Då kostar deras hemförsäkring endast 70 kr i månaden, och som bonus får du varje år 100 kr insatt på ditt självriskkonto efter varje skadefritt år.

Gå till IFs hemsida.

3. ICA Försäkring

ica studentförsäkring

En annan bra hemförsäkring för studenter är ICA Försäkring. De erbjuder en bra täckning för ett rimligt pris och har dessutom vissa andra förmåner om du är ICA-kund.

Exempelvis får du ICA-bonus på din försäkring precis som när du handlar mat i ICA-butiken. Detta är en av de få hemförsäkringar som har denna bonus, så detta är klart en stor fördel om du ofta handlar mat i ICA.

För studenter får du också deras hemförsäkring till ett rabatterat pris på 89 kr i månaden. Detta är en av de billigare hemförsäkringarna för studenter på den svenska marknaden.

Deras hemförsäkring är mycket omfattande och täcker allt från skada på dina egna saker till vatten- och brandskada.

Gå till ICAs hemsida.

4. Trygghansa

trygghansa studentförsäkring

Trygghansa är en annan populär aktör som funnits med länge på marknaden. De erbjuder ett flertal olika typer av hemförsäkringar och har även en bra hemförsäkring för studenter.

Deras hemförsäkring kostar från 50 kr i månaden och täcker egendomsskydd upp till 200 000 kronor, reseskydd, överfallsskydd, krisförsäkring, ansvarsförsäkring och rättsskydd.

Priset är däremot rätt så individuellt och beror på vad du försäkrar, vart du bor och ditt boende, men det är klart en av de billigare hemförsäkringarna på marknaden.

Några nackdelar med deras försäkring är att deras täckning är lite mindre omfattande som standard. Exempelvis ingår inte drulleförsäkring från början och det kan behöver flera tillägg för komplett skydd.

Detta gör att priset enkelt blir högre än 50 kronor som vi nämnde tidigare.

Gå till Trygghansas hemsida.

5. Folksam

folksam studentförsäkring

Folksam är ett annat stort försäkringsbolag i Sverige och de erbjuder ett flertal olika typer av försäkringar.

En stor fördel med Folksam är att det är ett väletablerat företag som funnits med väldigt länge på marknaden, och grundades 1908.

Folksams hemförsäkring kostar från 78 kronor i månaden, och i försäkringen ingår vanliga saker såsom skadegörelse, brand, inbrott och ansvar.

Gå till Folksams hemsida.

Saker att tänka på när du väljer hemförsäkringen

När man väljer hemförsäkring finns det flera saker som man behöver ha i åtanke. Några av dessa sakerna är:

 • Försäkringsbeloppet
 • Vad som ingår i försäkringen
 • Priset

Försäkringsbeloppet är den högsta ersättningen som du kan få för alla dina saker om en skada skulle inträffa. När man väljer hemförsäkring är det därmed bra att välja en där dina försäkringen täcker värdet på dina saker.

Du behöver också tänka på vad som ingår i försäkringen, eftersom olika hemförsäkringar kan vara olika täckande. Det är därför viktigt att du tittar noggrant på alla villkoren innan du tecknar någon hemförsäkring.

Det sista du behöver tänka på är priset, det vill säga hur mycket hemförsäkringen kommer kosta dig i månaden. Du bör dock inte bara gå på det lägsta priset, utan också se till att du får den täckningen som du behöver.

Det finns alltså flera saker att ha i åtanke när man väljer hemförsäkring, och det är viktigt att man tar sig tid att jämföra olika hemförsäkringar innan man tecknar någon.

För denna artikeln har vi däremot tagit denna titten åt dig och nedan sammanfattar vi ett antal alternativ när du ska välja hemförsäkring.

Vad påverkar priset på en hemförsäkring?

Som du säkert såg ovan så varierade priset en hel del mellan de olika hemförsäkringarna så vad påverkar priset på en hemförsäkring?

Några saker som påverkar priset på din hemförsäkring är:

 1. Vilken typ av hemförsäkring du väljer.
 2. Hur mycket du vill ha i försäkringssumma.
 3. Om du bor ensam eller tillsammans med andra.
 4. Om du bor i en lägenhet eller villa.
 5. Var i landet du bor.
 6. Administration på företag

Det finns alltså flera faktorer som påverkar priset på en hemförsäkring. Om du vill ha en mer exakt kostnadsförslag är det bra att du tar kontakt med flera olika försäkringsbolag och jämför deras hemförsäkringar.

Baserat på vad du bor i och hur mycket du vill försäkra så kommer nämligen priset på din hemförsäkring att variera.

Administration på företag är en annan kostnad som självklart påverkar priset och det förklarar varför exempelvis Hedvig kan ha ett lågt pris. Det är en digital tjänst och har därför lägre kostnader för administration, jämfört med andra aktörer.

Vad behöver ingå i en hemförsäkring?

Det finns flera saker som behöver ingå i en hemförsäkring. En hemförsäkring ska alltså täcka skador som kan uppstå i ditt hem och på dina saker.

Exempelvis ska den täcka skada på din egendom, brand, inbrott och vatten- och frostsskada. Dessa är alla saker som kan hända i ditt hem och som du inte vill behöva betala själv.

Nedan listar vi allt som både ingå i en hemförsäkring:

 1. Egendomsskydd – detta inkluderar till exempel skada på dina egna saker, inbrott och brand.
 2. Reseskydd – det bra att ha en försäkring som täcker dina saker när du reser.
 3. Överfallsskydd – detta innebär att du kan få ersättning vid ett överfall eller brott.
 4. Ansvarsförsäkring – om du skulle råka skada någon annan eller deras egendom, och blir betalningskyldig täcker ansvarsförsäkring delar av det.
 5. Rättsskydd – om du går till domstol täcker denna försäkringen de kostnaderna.
 6. Drulleförsäkring – om du råkar ut för olycka och exempelvis skulle tappa din telefon eller din dator så den går sönder täcken drulleförsäkringen delar av det.
 7. Bostadsrättstillägg – täcker kostnaderna om du bor i en lägenhet och något skulle hända med fastigheten.

För att ha en komplett försäkring är det alltså viktigt att du har alla dessa tillägg.

Det är däremot inte alltid nödvändigt att alla dessa saker ska ingå. Om du exempelvis hyr en studentlägenhet kommer du inte behöva ha bostadsrättstillägget.

Varför ska man ha en hemförsäkring?

Syftet med en hemförsäkring är att ge dig trygghet så att du vet att du är skyddad om något händer med dig eller dina saker. Det garanterar att du får delar av pengarna tillbaka om något exempelvis skulle gå sönder.

Det är alltid bra att ha en hemförsäkring, oavsett om du är student eller inte. Däremot inte alltid nödvändigt att ha den bästa och dyraste hemförsäkringen på marknaden, utan det är viktigare att du väljer en som passar just dina behov.

Om du har många dyra saker kommer du behöva ha en mer täckande hemförsäkring.

En annan anledning till att ha en hemförsäkring är att det ibland kan vara obligatoriskt, beroende på vad du har för boende. Om du exempelvis bor i en hyresrätt och hyr av ett företag är det ofta obligatoriskt att ha hemförsäkring.

Vad är kraven för att kunna teckna en studentförsäkring?

För att kunna teckna en hemförsäkring där du drar nytta av studentrabatten behöver du vanligtvis inskriven på en CSN-berättigad utbildning på ett universitet eller högskola.

Ibland behöver man också vara i en specifik ålder för att kunna teckna hemförsäkring som student. Exempelvis kan du bara teckna en hemförsäkring hos Folksam om du är under 39 år.

När ska man teckna sin hemförsäkring?

Det finns ingen regel som säger att man måste teckna sin hemförsäkring på en viss tidpunkt. Däremot är det vanligtvis bäst att göra det innan man flyttar in i ett nytt hem.

Om du exempelvis flyttar in i en hyresrätt och behöver teckna försäkring är det bäst att göra det direkt. Om du inte gör det kan du riskera att något händer med din egendom innan du är försäkrad.

Många hyresvärdar kräver dessutom att du har en hemförsäkring när du flyttar in.

Något som däremot är bra och veta är att du kan välja dag när du vill att hemförsäkringen ska börja gälla. Detta är bra eftersom du då inte betalar för en hemförsäkring som du inte använder.

Sammanfattning

Det finns många olika hemförsäkringar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det är dock viktigt att först och främst tänka på hur mycket du behöver försäkra och för vilket belopp.

En hemförsäkring är ett bra sätt att skydda sig om något skulle hända med din egendom, och det är därför alltid en bra idé att ha en. Oavsett om man är student eller inte.

Bland de alternativen som vi har gått igenom upplever vi att Hedvig är ett bra val för studenter. Detta på grund av deras trygghet och pålitlighet, samt deras erbjudande för studenter.

Däremot är det alltid bra att ändå se över de olika alternativen eftersom det inte finns någon försäkring som passar för alla. Alla har olika behov och därför är det viktigt att man tittar på de olika alternativen och väljer den som passar en bäst.

Saker såsom vilken typ av boende du har, hur mycket du reser och vilka saker du vill ha försäkrade kommer alla att spela in när det är dags för dig att välja hemförsäkring.

Vi rekommenderar däremot att ta en närmare titt på Hedvigs hemförsäkring eftersom det är ett bra alternativ för studenter. Det är både tryggt och pålitligt, och dessutom har de bra erbjudande och pris för studenter.