IF Hemförsäkring - Recension och omdöme

Studentbostaden, 30 oktober 2022

När man flyttar hemifrån så behöver man fundera på vilken hemförsäkring som man ska välja för sitt boende. Det finns många olika alternativ och det kan vara svårt att veta vad som är bäst för en själv.

Ett populärt försäkringsbolag i Sverige är IF. De erbjuder flera olika typer av försäkringar och har dessutom en bra hemförsäkring för studenter.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vad som ingår i If hemförsäkring och vad man kan förvänta sig av den genom att ge vårt omdöme.

Är IFs hemförsäkring bra för studenter?

If hemförsäkring är ett populärt val bland många studenter. Detta beror på det breda täckningsområdet och det låga priset. Hemförsäkringen kostar 79 kronor i månaden och täcker skada på dina egna saker, vatten- och brandskada och allt annat som du behöver.

En av de stora fördelarna med IF:s hemförsäkring är det breda täckningsområde. För stora skader på hemmet, vid brand och vattenskada täcker den för upp till 1,5 miljoner kronor, vilket innebär att alla dina saker är täckta med deras hemförsäkring.

IF har också ett samarbete med Unionen där du som är medlem i Unionen kan du få en ännu billigare hemförsäkring till priset 75 kronor per månad.

Vad ingår i If hemförsäkring?

IF har tre olika försäkringsalternativ för studenter. De har Stor Hem, Hem Extra och Hem.

Det försäkringsalternativet som passar bäst för studenter är Hem Extra och i denna hemförsäkringen ingår:

  • Ansvarsskydd och rättsskydd Om du blir krävd på skadestånd för att ha skadat någon eller någons saker. Du kan även få ersättning för advokat- och rättegångskostnader.
  • Vatten- och brandskada - Om det skulle bli vatten- eller brandskada i ditt hem som du bor i så är detta täckt.
  • Reseskydd - Försäkringen gäller vid sjukdom, olycksfall eller om du blir bestulen. Ansvars-, överfalls- och rättsskydd gäller även under resan.
  • Id-stöld - Rådgivning ingår för att förebygga id-stöld, assistans att begränsa skadans omfattning vid id-stöld och för kostnader för juridisk hjälp.
  • Överfallsskydd - Du får ersättning om du utsätts för rån, misshandel eller övergrepp på din person genom uppsåtligt våld.
  • Flyttskydd - När du flyttar mellan två bostäder får du ersättning med upp till hela försäkringsbeloppet om dina saker skadas eller stjäls under transporten
  • Allriskförsäkring (Otur) - Gäller för dina personliga saker som skadas eller förloras på grund av en plötslig och oförutsedd yttre händelse. Högsta ersättningsbeloppet är 50 000 kronor om du har Hemförsäkring Extra.

Om du vill ha ytterligare skydd så går det också att välja hemförsäkringen Stor Hem och då ingår också ett utökat reseskydd och ett större ersättningsbelopp på allriskförsäkringen.

Ingår olycksfallsförsäkring i deras hemförsäkring?

Olycksfall ingår inte i deras hemförsäkring. Om du skulle behöva en olycksfallsförsäkring så kan du teckna det som ett tillval.

En olycksfallsförsäkring innebär att du kan få ersättning om du drabbas av en allvarlig sjukdom eller ett allvarligt olycksfall. Du kan få utbetald ersättning vid bestående skada, förlorad arbetsförmåga, sjukhusvistelse och ekonomisk första hjälp.

Vad kostar If Hemförsäkring per månad?

Priset på If hemförsäkring per månad beror på hur stort boende du har, hur mycket du väljer att försäkra och vart du bor.

Om du väljer Hem Extra och bor i en studentlägenhet så kan du förvänta dig att betala 79 kronor per månad. Om du är medlem i Unionen kan du få en rabatt på hemförsäkringen och betala 75 kronor per månad.

Du kan också få 100 kronor extra avsatt till ett självriskkonto varje år du är skadefri.

Egna erfarenheter från If hemförsäkring

Jag har haft IFs hemförsäkring i lite mer än ett år och är överlag nöjd med deras hemförsäkring.

Precis som för många hemförsäkringar så använder man dem sällan, så det är svårt att ge en helhetsbild över allt som ingår i försäkringen.

Under ett tillfälle, när skärmen på min dator gick sönder, så fick jag däremot dra nytta av otursförsäkringen. Jag anmälde skadan smidigt på deras webbplats och blev kontaktad av en skadehandläggare genom mail.

Därefter tog processen rätt så lång tid innan jag kunde skicka in datorn för lagning, cirka tre veckor vilket jag delvis tycker är alldeles för lång tid.

Jag fick däremot skärmen på min dator lagad och fick betala 1100 kronor i självrisk, vilket är bra mycket bättre än om jag hade lämnat in datorn på lagning.

Anledningen till varför processen tog så lång tid tror jag beror på den handläggaren som jag fick. Personen var rätt så långsam på att svara på mina frågor.

Som helhet är jag däremot nöjd med IF:s hemförsäkring, men skulle gärna se en snabbare handläggningstid.

Vad tycker andra om If hemförsäkring?

För att få en bättre bild på vad andra kunder tycker om If hemförsäkring kan det vara bra att ta en titta på recensioner från Trustpilot.

If försäkring har 4,6 i betyg på Trustpilot, vilket betyder att det är många som är nöjda med försäkringsbolaget.

De flesta som har lämnat en recension på Trustpilot är positiva och nöjda med deras hemförsäkring. Många nämner att det är ett bra försäkringsbolag, men en del håller med om att servicen och handläggningstiden på skador kan vara bättre.