Hyra rum som inneboende - saker att tänka på

Studentbostaden, 12 januari 2023

När man ska börja studera så är det vanligt att många studenter väljer att hyra rum som inneboende. Detta beror framförallt att det kan vara svårt att få en förstahandskontrakt genom en bostadskö.

När du bor som inneboende så hyr du vanligtvis ett rum, eller en våning av en lägenhet från en hyresvärd. När du gör detta så är det också viktigt att du har koll på en del saker för att allt ska gå rätt till.

I denna artikeln kommer vi därför gå igenom allt som du behöver tänka på om du planerar att hyra ett rum som inneboende.

Saker att tänka på när du hyr som inneboende

När du hyr ett rum som inneboende så behöver du först och främst skaffa dig ett inneboendekontrakt som täcker detaljer kring regler, hyra och annat som gäller för bostaden.

Det är viktigt att skaffa ett inneboendekontrakt eftersom det ger dig ett antal rättigheter om något inte skulle gå rätt till. Genom att ha ett inneboendekontrakt finns det en tydlig och formell överenskommelse om vilka regler som gäller i bostaden.

När du hyr som inneboende är det också viktigt att du begär en så kallad skälig hyra. Detta innebär att hyran ska vara rimlig, och att du inte ska betala för mycket.

Vanligtvis innebär detta att hyran du betalar ska var proportionell till den ytan som du har tillgång till i bostaden, plus eventuella tillägg såsom för el, försäkring eller bredband.

En annan sak som du behöver tänka på när du hyr som inneboende är din hemförsäkring. Ibland kan hyresvärdens hemförsäkring också gälla för dig, medan i andra fall kan du behöva skaffa en egen hemförsäkring.

Oavsett är det viktigt att du ser till att du har en hemförsäkring eftersom den säkerställer att du och dina tillhörigheter är skyddade.

Vad är en skälig hyra som inneboende?

En skälig hyra som inneboende kommer att vara proportionell till den ytan som du har tillgång till i bostaden, plus eventuella tillägg.

För att ge ett exempel så kan vi anta att du hyr ett rum som är 10 kvadratmeter av ett hus. I detta fallet så ska du inte betala mer än hyran för 10 kvadratmeters hyra.

Om den totala bostaden därmed hade varit 100 kvadratmeter innebär detta att du borde betala 10 procent av den totala kostnaden för hela bostaden.

Det kan dock tillkomma andra tillägg såsom el, vatten och bredband men det är alltid viktigt att du kontrollerar med din hyresvärd om vilka tillägg som gäller när du hyr ett rum.

Om du vill räkna ut din skäliga hyra så kan du använda vår hyresräknare för att få en uppfattning om vad du borde betala.

Regler för inneboende

För att få hyra ett rum som inneboende i en större lägenhet eller hus så behöver du använda bostaden i ”beaktansvärd utsträckning”.

Detta innebär att bostaden måste vara ditt permanenta hem, eller att det är en nödvändighet i samband med arbete eller studier.

Förutom denna regeln så finns det också flera regler som din hyresvärd kan sätta upp såsom regler kring:

  • Störande ljud
  • Rökning
  • Djur
  • Gäster
  • Stökigt

Det är viktigt att du följer de regler som har satts upp av din hyresvärd. Om du inte gör detta kan nämligen din hyresvärd kräva dig att lämna bostaden innan avtalet löper ut, vilket såklart inte är något som du vill.

Förutom dessa regler är det också viktigt att du tar hand om bostaden och att du lämnar bostaden i gott skick senare när du ska flytta ut.

I många fall är det också vanligt att man som hyresgäst betalar en deposition på grund av denna anledningen. Depositionen är till för att täcka eventuella skador som kan ha uppstått under tiden du har bott i bostaden.

Hur är det att bo som inneboende?

Generellt sätt så kan inneboende vara ett bra sätt att bo billigt och det är framförallt ett enklare sätt att få ett boende när man ska flytta hemifrån, exempelvis till en helt ny stad.

Som inneboende behöver du dock vara medveten om att du inte samma rättigheter som någon som hade hyrt som första- eller andrahandshyresgäst.

Detta beror bland annat på att du inte har besittningsskydd som inneboende, vilket innebär att du inte kan bo kvar i bostaden om ditt avtal sägs upp.

Du har även inte begära att bostaden ska repareras eller förbättras, utan det kan endast hyresvärden bestämma

När du flyttar från bostaden har du som hyresgäst också kravet att återställa lägenheten eller rummet till det ursprungliga skicket som du hyrde lägenheten eller rummet i.

Något som du däremot har rätt till är att du får ha din yta för dig själv, utan att hyresvärden går in i exempelvis ditt rum. Du har också rätten till att få en avtalad uppsägningstid.

Var hittar man rum som inneboende?

Det finns olika sätt att hitta rum som inneboende. Nedan går vi igenom några av de vanligaste alternativen:

1. Samtrygg

Samtrygg är en marknadsplats för att hyra bostäder i andra hand. Deras plattform lanserades under 2013 och sedan dess har de haft tusentals nöjda hyresgäster och uthyrare över hela Sverige.

Samtrygg har också en del boenden som passar för studenter. En del av boenden är även rätt så prisvärda när det gäller hyran, även om de flesta av dessa annonserna är som inneboende.

2. Blocket Bostad

Blocket Bostad är en annan marknadsplats för att hyra och hyra ut bostäder i andra hand.

Precis som Samtrygg så har de också smidiga hyresavtal utformat av deras jurister, som enkelt signeras med BankID eller foto-ID.

3. Facebookgrupper

Att hyra andrahandsboenden genom facebookgrupper är ett annat sätt att hitta lediga lägenheter eller rum att hyra som inneboende.

Det finns många olika grupper som fokuserar på olika städer, samt olika typer av bostäder såsom studentboenden eller vanliga lägenheter.

Genom att gå med i dessa grupper kan du få tillgång till massor av privata annonser, samt hitta lediga boenden.

Du behöver dock vara lite mer försiktig när du hyr ett andrahandsboende genom en facebookgrupp. Det finns exempelvis en större risk för bedrägerier om du hyr genom en facebookgrupp.