10 appar för att spara pengar och förbättra ekonomin

Studentbostaden, 12 januari 2023

Som student kan det vara svårt att hålla koll på ekonomin och få pengar att räcka till allt man behöver ibland.

Det finns dock flera användbara appar som du kan använda för att börja ta kontrollen över din ekonomi och sparande.

I denna artikeln kommer vi därför att titta närmare på 10 stycken appar som kan hjälpa dig att hålla koll på din ekonomi, samt att spara pengar.

1. Dreams

Dreams är smart sparapp där du kan sätta upp mål för ditt sparande, och appen hjälper dig genom att motivera dig genom att bättre visualisera ditt sparande vilket ökar motivationen.

Genom att använda appen kan du enkelt se hur mycket pengar du sparat, och när du planerar att nå dina olika sparmål.

2. Refunder

Refunder är en så kallad cashbackapp som ger dig pengar tillbaka när du handlar på nätet. Vanligtvis kan du få tillbaka mellan 4-6% på det du köper vilket gör att du kan spara en hel del pengar i slutändan.

En nackdel med appen är dock att den inte går att kombinera med exempelvis studentrabatter, men det är fortfarande är smart app som alla borde ha i sin verktygslåda.

3. Matpriskollen

Matpriskollen är en app för att jämföra matpriser i butiker som du hittar nära dig. På så sätt kan du hitta de bästa erbjudandena och spara pengar varje månad.

Faktum är att matkostnaden är en av de största kostnaderna för studenter, vilket innebär att man kan spara en hel del pengar genom att göra smartare matinköp.

4. Steven

Steven är en för att enklare dela på utgifterna mellan vänner. Appen håller koll på vem som är skyldig vem pengar vilket gör att ingen kan smita undan när det gäller att betala sin del av notan.

Appen är också smidigt uppkopplad med Swish för att göra det så enkelt som möjligt för dig.

5. Buddy

Buddy är en budgetapp som du kan använda dig av för att hålla koll på alla dina utgifter. Genom att använda appen kan du bli mer medveten om vad du spenderar pengar på, vilket i sin tur kan ge dig insikter på hur du kan minska dina utgifter.

Appen är framförallt väldigt enkelt att använda och det är bara att mata in sina inkomster och utgifter, och därefter hjälper appen dig att minska din onödiga konsumtion.

6. Lysa

Lysa är en så kallad sparrobot, vilket kan liknas lite som en fond. Lysa kan automatiskt investera dina pengar till en låg avgift baserat på din egna risknivå.

Lysa kan framförallt ses som ett utmärkt alternativ för dig som vill börja investera dina pengar, men inte har tiden eller kunskapen för att göra det på egen hand.

7. Too Good To Go

För dig som vill spara pengar på mat så är TooGoodToGo en riktig guldgruva. I appen hittar du grymma erbjudanden på värdekassar och annat som innehåller mat som annars skulle slängas i slutet på dagen.

Detta gör TooGoodToGo till en riktigt bra sparapp, samtidigt som du också gör något gott för miljön. Genom att använda appen kan du få saker såsom bullar, bröd, baguetter, wraps och mycket annat för en liten peng.

8. MyBonus

Mybonus är precis som Refunder, en cashbackapp, som ger dig pengar tillbaka när du handlar online på nätet. Genom att använda MyBonus kan du också få rätt så bra återbäring på omkring 4-6%.

Det kan vara smart att ha två cashbackappar så att du kan jämföra de olika apparna med varandra och varje gång ta det bästa erbjudandet som finns. Tyvärr kan du dock inte kombinera flera cashbackappar samtidigt.

9. Avanza

Avanza är en bank och nätmäklare som riktar sig till sparare, och det är troligtvis den bästa banken för den som vill börja spara pengar.

Hos Avanza har du bland annat möjligheten att enkelt börja investera dina pengar i aktier eller fonder. Du kan även lägga in pengarna på ett av deras sparkonto, vilket ger dig en helt okej ränta.

10. Mecenat

Mecenat är säkert en app som du redan känner till, men den måste ändå vara med på denna listan. Mecenat är en app som riktar sig till studenter med väldigt grymma studenterbjudanden.

Varje gång du handlar på nätet som student är det smart att ta en titt i Mecenat för att se om de har något erbjudanden för dig som student. På detta sättet brukar du kunna spara en hel del pengar.