Bästa matkassen för studenter - En jämförelse

Studentbostaden, 19 januari 2023

Att hålla sig till sin studentbudget och samtidigt kunna laga god och näringsrik mat kan vara en utmaning. Men tack vare matkassar för studenter, är det möjligt att enklare få varierad och nyttig levererad direkt till dörren.

Men med så många olika matkassar att välja mellan, så kan det bli svårt att veta vilken som är bäst för just dig. Därför har vi gjort en jämförelse av de populäraste matkassarna för studenter, så att du enkelt kan välja den som passar dig bäst.

I denna artikel kommer vi att jämföra Linas Matkasse, HelloFresh, Middagsfrid, MatKomfort och Årstiderna, så att du kan få en tydlig bild av vad varje matkasse erbjuder för dig som student.

Bästa matkassen för studenter

Efter att ha testat flera matkassarna kom vi fram till att HelloFresh var det bästa valet för studenter. Deras utbud av maträtter var imponerande, med en mängd prisvärda, smakfulla och lättlagade recept som passar både för nya, såväl som erfarna matlagare. Portionerna var också lagom stora, och för maten man fick så tyckte vi att priset var rimligt.

Vissa produkter hade dock ett ganska kort utgångsdatum med HelloFresh, vilket innebar att man var tvungen att äta måltiderna under samma vecka. Vi upplevde dock att detta var ett mönster som stämde in för flera av matkassarna.

Nedan går vi igenom de olika matkassarna mer ingående för att ge dig en tydligare bild av vad de erbjuder och hjälpa dig att välja den som passar bäst.

1. HelloFresh - Bästa matkassen

hellofresh

Bland alla matkassar så blev Hellofresh vinnaren på grund av sitt stora utbud av prisvärda maträtter, samt smakfulla och lättlagade recept som passar både för nya, såväl som erfarna matlagare.

För Hellofresh så får man själv plocka ihop sin egna matkasse, vilket gör det enkelt att välja maträtter som passar bäst för en själv, baserat på ens preferenser och vilken typ av mat man tycker om.

Recepten var enkla att följa och portionsstorleken var lagom stor.

När vi testade HelloFresh valde vi att beställa hem tre maträtter med fyra måltider i varje, så det gav 12 måltider totalt och flera matlådor som man kunde ta med sig till plugget varje dag.

Att man fick 12 måltider gav ett genomsnitt måltidspris på 60 kronor, men som ny kund får du en rabatt, vilket gör att du kan få en måltid för endast 43 kronor. Detta är väldigt billigt, vilket gör att du inte har något att förlora på att testa HelloFresh.

Gå till HelloFreshs hemsida!

2. Linas Matkasse - Populär matkasse

linas matkasse

På andra plats i vårt test kom Linas matkasse. Det är en matkasse med ett brett utbud av olika maträtter och du kan välja mellan flera vegetariska, klassiska och andra nyttiga rätter.

När vi testade HelloFresh valde vi att köpa 3 måltider för 4 personer ett portionspris på 51.86 kr med deras nykundsrabatt. Även om detta inte är riktigt billigt som HelloFresh, så tycker vi att det är ett helt okej pris.

Matvarorna i matkassen upplevde vi också var i bra kvalité, men vi upplevde att priset var något dyrt för studenter. Trots detta, så är det en populär matkasse i många hushåll.

Gå till Linas matkasses hemsida!

3. MatKomfort - Lyxigaste matkassen

matkomfort matkasse

När det gäller matens kvalité så är Matkomfort helt klart i toppen bland alla matkassar där ute. De levererar fantastisk mat i hög kvalité som är lätt att tillaga för att införa extra lyx i vardagen.

Såser, röror och andra smaksättning kommer alltid färdiga vid leveransen vilket snabbar upp matlagningen. De har erbjuder också enbart svensk kött och har fått ett mycket bra betyg bland andra kunder.

På Trustpilot har Matkomfort exempelvis 4,8 i betyg, vilket är det högsta bland alla matkassarna.

En nackdel som vi upplevt Matkomfort är dock priset, vilket gör att denna matkassen hamnar på tredjeplats. Annars upplever vi faktiskt att kvalitén på maten är något bättre än HelloFresh som hamnade på första plats.

Deras matkasse Hälsolådan kostar exempelvis 1177 kronor för 3 måltider för 4 personer, vilket motsvarar 98 kronor per portion.

Detta är ett pris som vi tycker är för dyrt som student och därför hamnar Matkomfort på tredje plats.

Gå till Matkomforts hemsida!

4. Årstiderna - Bra val för veganer

Årstiderna matkasse

Om du är vegetarian eller vegan så är Årstiderna en mycket bra matkasse. Vi tycker framförallt om deras vegetariska snabbkasse som gör att du kan laga mat på nolltid för endast 58 kr per portion.

Årstiderna erbjuder endast 100% ekologiska matkassar och de har även tidigare vunnit priser som Årets matkasse. Det är helt enkelt en bra matkasse om är vegan eller vill testa att äta mer vegetariskt.

Det finns dock en del kunder som exempelvis klagar på kvalitén på produkterna och att de inte håller särskilt länge vilket du behöver vara medveten om. Det finns även kunder som tyvärr redan hittat mögliga produkt i matkassen enligt Trustpilot.

Maten som du får i matkassen är dock mycket god, och som tidigare sagt så är det ett väldigt bra val om du är vegetarian eller vegan.

Gå till Årstidernas hemsida!

5. Middagsfrid

middagsfrid matkasse

Bland alla matkassarna så är Middagsfrid den matkassen med överlägset sämst betyg. Många kunder klagar bland annat om saknade ingredienser och dålig kvalité på maten.

Enligt deras kundtjänst har de dock gjort en nylansering av Middagsfrid för att förbättra deras tjänst och matkasse.

En unik funktion som Middagsfrid bland annat har idag är att du kan köpa till flera olika tilläggskassar, såsom deras fruktkasse vilket vi tycker är en bra idé.

Vi upplever dock att det finns bättre alternativ på marknaden, och vi tycker att du borde välja en annan matkasse i stället för Middagsfrid.

Gå till Middagsfrids hemsida!