Får man bo två personer i en studentlägenhet?

Studentbostaden, 1 december 2022

Det går alldeles utmärkt att bo två personer i de flesta studentlägenheterna. På grund av den stora bostadsbristen är det också flera studenter som väljer att dela på en studentlägenhet. Däremot så brukar det endast få vara en person som kan stå på kontraktet för lägenheten.

Man bör dock vara medveten om att det finns både fördelar och nackdelar med att dela på en lägenhet. Det kan vara ekonomiskt smart att dela lägenhet eftersom man delar på boendekostnaderna. Men samtidigt kan det vara trångt och det är viktigt att man sätter upp regler för hur man exempelvis ska hanterar eventuella bråk.

Får man bo två personer i en studentlägenhet?

Det är rätt så vanligt att bo två personer i en studentlägenhet. Det är dock viktigt att komma ihåg att det endast får stå en person på kontraktet. Det innebär att den andra personen inte kan ha något juridiskt ansvar för lägenheten.

Enda fallet där det ibland inte är tillåtet att bo två personer är för korridorsrum och kollektiv, vilket är rätt så vanliga boendeformer för många studenter. Här är det vanligt att endast en person ska stå på kontraktet och även bo i lägenheten.

Det brukar däremot gå att bo två personer i korridorsrum ändå eftersom bovärden i många fall kommer ha dålig koll på vem som bor i lägenheten, men man bör vara medveten om risken som man tar väljer att göra detta. Om detta är fallet så är det bättre att skaffa en annan lägenhet där det är tillåtet om man planerar att bo tillsammans med någon.

Hur är det att dela på en studentlägenhet?

Många studentlägenheter är ganska små och är vanligtvis omkring 20-32 kvadratmeter vilket gör att det kan bli trångt att dela på en studentlägenhet. Det gör att det kan bli svårt att få egentid eftersom det få avskilda ytor.

Om man väljer att bo i en liten studentlägenhet tillsammans med någon är det därför viktigt att man har god kommunikation och respekterar varandras gränser.

Det är också bra att ha några tydliga regler för lösningar på eventuella problem. Man kan exempelvis fundera på hur man ska hantera disk och städning, vem som betalar för mat inköp eller hur mycket varje person bör bidra med till hyreskostnaderna.

Genom att prata om sådana saker innan man bor ihop kan man undvika problem och det är lättare att dra nytta av fördelarna med att dela studentlägenhet.

Om ni är två vänner som delar lägenhet så är det också viktigare att man hittar en större studentlägenhet med avskilda ytor så att ni får egentid. Medan om ni är ett par så är detta inte lika viktigt, men samtidigt är det ändå bra att ha några separata ytor.

Fördelar och nackdelar med att dela studentlägenhet

Fördelar med att dela studentlägenhet är att man delar på boendekostnaderna vilket bland annat gör att man kan spara pengar som student. Man lär sig också att samarbeta med sin bostadskamrat och hantera problem som uppstår när man lever tillsammans med någon.

Det är även vara en bra tillfällig lösning om man inte har hittat någon annan lägenhet och en av personerna exempelvis nyligen börjat studera på universitetet.

Men det finns också nackdelar med att dela studentlägenhet, som att det kan bli trångt och svårt att få egentid.

Det är också viktigt att man har god kommunikation och respektera varandras gränser om man bor tillsammans med någon i en liten lägenhet.