Kan man flytta hemifrån om man går på gymnasiet?

Studentbostaden, 23 maj 2022

Ja, ungdomar kan faktiskt flytta hemifrån om de går på gymnasiet. Ungdomar mellan 16-18 år kan till och med att göra en egen flyttanmälan på Skatteverket utan sina vårdnadshavares samtycke.

Samtidigt tillkommer en rad andra frågor om man skulle flytta hemifrån vid en så ung ålder. Hur ska man exempelvis kunna försörja sig själv? Och hur ska man hitta en bostad?

Varför skulle man vilja flytta hemifrån på gymnasiet?

En anledning till att flytta hemifrån för gymnasiet är att man vill studera på en annan ort. Kanske vill man flytta hemifrån för att utnyttja utbildningsmöjligheterna i en annan stad eller ett annat land.

Det är en några få ungdomar som gör detta för att exempelvis gå på ett gymnasium som exempelvis inriktar sig på en speciell idrott, såsom innebandy.

Andra skäl till att lämna hemmet i den här unga åldern kan vara mer personliga. Man kanske inte kommer överens med sina föräldrar eller vårdnadshavare, eller så finns det problem hemma som gör det svårt för dig att stanna kvar.

Vårdnadshavare har en försörjningsskyldighet till 18 år

Något som är viktigt att komma ihåg är att man som vårdnadshavare har en försörjningsskyldighet till barnet fyller 18 år.

Enligt föräldrarbalken har vårnadshavare har både en rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter och i takt med barnets ålder och utveckling även ta hänsyn till dess egna synpunkter i sådana beslulut.

Detta innebär att ett beslut om att flytta hemifrån när man går på gymnasiet måste tas mellan föräldrarna och barnet.

Som 16-18 åring är man fortfarande väldigt ung så att även om du vill flytta hemifrån är det viktigt att du talar med dina föräldrar eller vårdnadshavare om dina planer om du exempelvis vill gå på ett specifikt gymnasium.

Saker att tänka på om man funderar att flytta hemifrån

Om du funderar på att flytta hemifrån för att börja på gymnasiet finns det några saker du bör tänka på:

  1. Du måste kunna försörja dig själv ekonomiskt. Det innebär att du måste ha en stadig inkomst, stipendier eller andra källor såsom CSN och sponsring av föräldrar.
  2. Du kommer att behöva hitta en plats att bo på. Detta kan vara svårt och dyrt, särskilt i större städer.
  3. Du bör ha en plan för hur du ska klara av det dagliga livet, till exempel matlagning, städning och tvätt.
  4. Du bör fundera på om du är känslomässigt redo att lämna ditt hem och familj. Det kan vara ett stort steg och det är inte alltid lätt att klara sig själv.

Detta är bara några saker som man behöver tänka på när man överväger att flytta hemifrån för att gå i gymnasiet. Det är viktigt att du väger alla för- och nackdelar mot varandra innan du fattar ett beslut.

Om du bestämmer dig för att flytta hemifrån är det viktigt att du håller kontakten med dina föräldrar eller vårdnadshavare och låter dem veta hur det går för dig. Att lämna hemmet är ett stort steg, men med lite planering och eftertanke, kan det vara en spännande och positiv upplevelse.

Hur hittar man boende som ung?

Som en 16-18 årig ungdom kommer det vara väldigt svårt att hitta ett eget boende, den bästa lösningen är därför att exempelvis bo inneboende hos släktingar om du planerar att studera på en annan ort och det är möjligt.

Många studenter bor senare annars i studentbostäder, vilket är ett bra alternativ om du ska studera på en högskola eller ett universitet. Men dessa studentbostäder riktar sig inte till gymnasieelever vilket gör att det inte är ett alternativ.

Det finns ett antal webbplatser som kan hjälpa dig att hitta olika boenden, t.ex via ett andra hands kontrakt. Om du går denna vägen behöver du däremot vara försiktig eftersom det finns många bedrägerier.

Det bästa är att prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare om dina planer och se om de kan hjälpa dig att hitta någonstans att bo. Om du är under 18 år kommer vanligtvis dem vara med och skriva under ett kontrakt.

Vilka är riskerna med att flytta hemifrån?

Det finns ett antal risker som är förknippade med att flytta borta från hemmet, särskilt om du är under 18 år.

Du kan bli lurad eller bedragare, till exempel om du försöker hitta boende genom ett andrahandskontrakt.

Du kan ha svårt att klara dig själv om du till exempel aldrig har lagat mat eller städat förut. Att flytta hemifrån innebär mycket ansvar och speciellt om man bor helt själv. Det är något som inte många är medvetna om först när de funderar på att flytta.

Det kan bli ensamt eller så kan du få hemlängtan, särskilt om du inte är van vid att vara borta från din familj och dina vänner.

Detta är bara några av de risker som är förknippade med att flytta hemifrån. Det är viktigt att väga alla för- och nackdelar mot varandra innan du fattar ett beslut, samt diskuterar med dina föräldrar eller vårdnadsinnehavare.

Detta var en liten kort artikel om att flytta hemifrån för att studera på gymnasiet och saker som är viktiga att överväga innan du fattar ett beslut.

Vi hoppas att detta har varit till hjälp!