Hur mycket ska man betala hemma som vuxen?

Studentbostaden, 30 maj 2022

Om man bor kvar hemma som vuxen efter att man tagit studenten, så brukar det vara vanligt att betala sina föräldrar en hyra varje månad.

Vanligtvis brukar denna hyran till sina föräldrar ligga på omkring 3000-4000 kronor i månaden och den är tänkt att kunna täcka utgifter såsom mat och boende.

I denna artikeln kommer vi förklara varför man borde betala hemma som vuxen och vad denna hyran brukar ligga på.

Varför ska man betala när man bor hemma?

Det finns ett antal olika anledningar till varför du som vuxen bör betala hyra till dina föräldrar när du bor hemma och nyss har tagit studenten.

För det första är det inte mer än rättvist att du bidrar till hushållets utgifter eftersom du äter den mat och använder de saker som dina föräldrar betalar för.

För det andra hjälper det dig att utveckla goda vanor när det gäller att hantera pengar och gör det lättare att betala hyra när du flyttar ut och bor själv.

När du tvingas betala hyra varje månad pushar det dig även att skaffa dig ett arbete och börja tjäna pengar så att du har råd att bo själv.

Sist men inte minst visar det dina föräldrar att du är tacksam för deras stöd och att du uppskattar allt de gör för dig.

Hur mycket hyra ska du betala när du bor hemma?

Hur mycket hyra du ska betala som vuxen hemma varierar beroende på några olika faktorer, såsom hur mycket dina föräldrar tjänar, hur många personer som bor i hushållet och vilka utgifter de har.

Med det sagt är det vanligast att betala runt 3 000-4 000 kronor i månaden i hyra när du bor hemma som vuxen. Samtidigt finns det även de som betalar mer än det och betala uppemot 5000 kronor är det också folk som gör.

När man bestämmer hur mycket du ska betala i hyra är det viktigt att du pratar med dina föräldrar och kommer fram till en överenskommelse som fungerar för er båda.

Ni kan även bestämma när du ska börja betala. Det är exempelvis vanligt att låta den som tagit studenten få lite tid att skaffa sig en inkomst innan man kräver att de ska betala hyran. Det är exempelvis vanligt att man väntar till efter sommaren innan det börjar gälla.

Ska man betala samtidigt som man studerar?

Ibland är det vanligt bland många familjer att de gör en deal där studenten inte behöver betala hyra hemma medan att personen studerar.

Anledningen till detta är för att förhindra att den som studerar ska tvingas ta studielån för att kunna betala hyran till sina föräldrar. Samt fungera som ytterligare ett incitament till att läsa en utbildning.

Samtidigt finns det även många som betalar hyran under studietiden för att vänja sig för att det är rättvist att de bidrar till hushållets utgifter. Vanligtvis brukar däremot denna hyran vara mindre jämfört med om den personen hade arbetat.

Det är upp till varje enskild familj att avgöra om den studerande ska betala hyra hemma medan han eller hon studerar.

Vad händer om du inte har råd att betala?

Om du befinner dig i en situation där du inte har råd att om du betalar hyra till dina föräldrar är det viktigt att du pratar med dem om det.

Det kan finnas flera anledningar till att du inte har råd att betala, till exempel att du är arbetslös eller har låg inkomst.

Dina föräldrar kan vara villiga att avstå från hyran under en viss tid eller så kan de gå med på att låta dig betala mindre än vad som ursprungligen avtalades.

Samtidigt ska man komma ihåg att hyran ska vara ett sätt för dig att bidra till hushållet, utveckla goda vanor när det gäller att hantera pengar och kan fungera som motivation för dig att söka ett arbete.

Att betala hyra till dina föräldrar som vuxen är inte alltid lätt och det kanske kan kännas jobbigt för en del. Samtidigt är viktigt att komma ihåg att det är ett sätt att visa din uppskattning för allt de gör för dig. Det är också ett ytterligare ett steg in i vuxenvärlden.

Om du har några frågor eller funderingar, se till att prata med dina föräldrar om det så att ni kan komma fram till en överenskommelse som fungerar för er båda.