Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Studentbostaden, 26 oktober 2022

Enligt Folkhälsomyndigheten så ska temperaturen i en lägenhet ligga mellan 20 och 24 grader. Detta är också de riktlinjer som gäller för studentlägenheter, hyresrätter och bostadsrätter.

Om det är kallare än 20 grader i din lägenhet ska du därför kontakta din hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen. Deras uppgift är sedan att mäta temperaturen och undersöka orsaken till temperaturer under 20 grader, samt lösa problemet.

I denna artikeln tänkte vi gå igenom allt som du behöver veta om temperaturen i en lägenhet, vad lagen säger och hur du kan lösa problem med kalla temperaturer i ditt hem.

Vad ska man göra om det är kallt i lägenheten?

Om du upplever att det är för kallt i din lägenheten, så är det första du bör göra att mäta temperaturen i lägenhet.

Mätningen ska ske en meter upp från golvet och en bit in i rummet. En annan regel är att golvtemperaturen inte får vara lägre än 16 grader, men golvtemperaturen kan vara svårare att mäta själv.

Om temperaturen är under 20 grader vilket är den lägsta temperatur som bör råda i din lägenhet, så bör du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsföreningens styrelse. Om det är för kallt så är det deras uppgift att utreda orsaken till den låga temperaturen och lösa problemet.

Att lösa problemet kan innebära allt från att hitta och reparera otätheter runt fönster till att se till att byggnadens värmesystem fungerar som det ska.

Om din hyresvärd eller bostadsrättsföreningens styrelse inte löser problemet, trots att det är kallt så kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun och be om hjälp.

De uppmanar vanligtvis hyresvärden att undersöka och åtgärda vid behov.

Kan man få ersättning om det är för kallt i lägenheten?

Om man inte kan utnyttja sin lägenhet till fullo på grund av att det är för kallt, så kan du ha rätt till ersättning från din hyresvärd.

Detta beror på att du inte får den tjänst som du betalar för, nämligen en varm och beboelig lägenhet.

Ersättningens storlek beror på hur kallt det faktiskt är i lägenheten och hur länge problemet har funnits. Vanligtvis får du kompensationen genom en nedsatt hyra för den tid du bott i lägenheten och det varit för kallt.

Tips om du tycker det är för kallt i lägenheten

Om du tycker att det är för kallt i lägenheten så finns det också vissa saker som du kan göra själv för att få upp temperaturen.

Först och främst så är det viktigt att tänka på att inte ställa möbler eller hänga tjocka gardiner framför element eftersom det hindrar värmen att kunna spridas i rummet.

Om möbler eller gardiner täcker elementet kan elementets mätare också tro att det redan är tillräckligt varmt, vilket leder till att den ger ifrån sig mindre värme.

Ett annat tips är att lägga mattor på golvet eftersom en matta isolerar bättre än ett helt naket golv.

Till sist så är det också smart att använda heltäckande gardiner för fönster eftersom de hjälper till att hålla värmen inne.