Hur mycket kostar det att flytta hemifrån? (budget)

Studentbostaden, 11 juni 2022

Kostnaden för att flytta hemifrån kan variera mycket beroende hur du vill ha ditt boende, och vart någonstans som du planerar att flytta.

När man flyttar hemifrån kommer man behöver göra flera inköp av exempelvis möbler, köksredskap, gardiner och annat nödvändigt. När du flyttar hemifrån tillkommer även flera återkommande kostnader såsom mat, hyra och försäkringar.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur mycket det kostar att flytta hemifrån och gå igenom vad du behöver tänka på.

Vilka faktorer påverkar dina totala kostnader?

Det finns ett antal faktorer som påverkar hur mycket det kostar för dig att lämna ditt hem. Dessa är bland annat:

  • Vilken typ av boende du väljer
  • Var i landet som du vill flytta till
  • Vilken typ av mat du vill äta
  • Din livsstil

Vilken typ av boende du väljer har stor betydelse för dina totala kostnader. Om du väljer att flytta till en större eller nyare lägenhet kommer det exempelvis kosta mer än en mindre och äldre lägenhet.

Var i landet du bor har också en påverkan eftersom det exempelvis är dyrare att bo i storstäderna jämfört med ute på landet. Dina kostnader kommer också påverkas om du vill bo centralt eller finare områden.

En annan viktig faktor som påverkar hur mycket det kostar att flytta hemifrån är vilken typ av mat du vill äta. Om du vill äta ute oftare eller köpa dyrare mat kommer dina kostnader att bli högre än om du lagar mat hemma och äter enkla måltider.

Din livsstil är också en viktig faktor för hur mycket det kostar att lämna ditt hem. Om du gillar att gå ut mycket och festa och umgås med andra människor kommer dina kostnader att vara högre än om du föredrar att stanna hemma.

Vilka är engångskostnaderna för att flytta ut?

Det finns ett antal engångskostnader som är förknippade med att flytta hemifrån såsom inköp av möbler och annat som du behöver till ditt nya hem.

Möbler är en av de största engångskostnaderna när du flyttar ut. Du måste köpa saker som säng, soffa, bord och stolar och förvaring. Hur mycket du lägger ut på möbler beror på hur mycket du behöver och vilken typ av möbler du vill ha.

Du kan få billigare möbler om du till exempel köper begagnat eller från ett ställe såsom Ikea. Om du vill ha möbler av högre kvalitet som håller längre kan du räkna med att betala mer.

Andra engångskostnader

Förutom möbler finns det andra engångskostnader i samband med att du flyttar från ditt hem. Det kan till exempel vara följande:

  1. Köksredskap- grytor, stekpannor, tallrikar, bestick, koppar osv.
  2. Gardiner eller rullgardiner
  3. Mattor
  4. Sängkläder - lakan, filtar, kuddar
  5. Växter
  6. Handdukar
  7. Toalettartiklar och rengöringsmedel
  8. Dekorationer och tavlor

Alla dessa saker är något som du kommer behöva ha i ditt nya hem, och hur mycket du spenderar på dem beror på din smak och budget.

Vilka är de återkommande kostnaderna?

Det finns också ett antal återkommande kostnader i samband med att du flyttar från ditt hem, till exempel hyra, mat, räkningar och försäkringar.

En av de största återkommande kostnaderna när du flyttar ut är hyran. Hur mycket du betalar i hyra beror på vilken typ av bostad du väljer och var du bor. I allmänhet är det dyrare att hyra en lägenhet än att hyra ett rum i ett hus, och att bo i en storstad är dyrare än att bo i en småstad eller på landsbygden.

Mat är en annan utgift som du måste tänka på när du flyttar ut. Om du lagar mat hemma kommer dina matkostnader att vara lägre än om du äter ute hela tiden. Vilken typ av mat du köper kommer också ha en påverkan.

Du behöver även betala räkningar på exempelvis vatten och el. Hur mycket du betalar beror på hur mycket du använder och vilken typ av bostad du har.

Du måste också ha hemförsäkring och andra försäkringar när du flyttar hemifrån. Hemförsäkringen är ett skydd av dina ägodelar och dig själv om det skulle hända olycka eller stöld.

Det är också möjligt att du betalar för flera prenumerationstjänster såsom Netflix och Spotify och du har förmodligen också ett mobilabonnemang som du betalar för.

Hur mycket kostar det att leva som student?

En student som studerar heltid på universitetet har i genomsnitt 10 700 kronor att leva på varje månad. Samtidigt har studenten utgifter på omkring 8 725 kronor i månaden.

I detta räkneexemplet ligger boendekostnaden på 3400 kronor, vilket är rätt så lite, speciellt om du lever i en större stad. Det är inte vanligt att en studentbostad i en större stad såsom Göteborg eller Stockholm kan kosta uppemot 5000 kronor.

Om pluggar i Göteborg eller Stockholm, eller kanske bara betalar för ett dyrare boende på 5000 kronor per månad innebär detta en kostnad på 10325 kronor per månad. Nedan kan du se en rimlig budget för en student i en större stad.

Typ av utgift: Kronor:
Boende 3400
Mat 2500
Kläder och övrigt 900
Nöjen 750
Resor 525
Telefon, internet 375
Försäkringar 225
Studiematerial 200

Här hittar du en bra artikeln där du kan läsa mer om hur mycket det kostar att leva som student.

Vad kan man göra för att hålla nere kostnaderna?

Det kan vara dyrt att flytta hemifrån, men det finns också många sätt att spara pengar eller öka sin inkomst. Du kan skaffa dig ett extrajobb eller se till att du bara spenderar pengar på saker som verkligen är nödvändiga. Här är några tips:

1. Skaffa dig ett jobb

Ett sätt att kompensera utgifterna för flytten är att skaffa ett jobb. Du kan arbeta deltid medan du studerar eller får ett heltidsjobb under semestern.

Det finns många olika typer av jobb för studenter, så du borde kunna hitta något som passar dina färdigheter och intressen.

2. Hitta billigare boende

Om du har svårt att få råd med den nuvarande hyran kan du leta efter ett billigare boende. Det kan innebära att du kan dela ett hus med andra människor eller flytta till ett billigare område.

Om du är student brukar det vara billigare att bo i korridorslägenhet där man har ett eget studentrum och delar kök med andra studenter.

3. Använd kollektivtrafiken

Om du bor i en storstad kan det vara billigare att använda kollektivtrafiken än att äga en bil. Om du bara använder din bil för tillfälliga resor kan du överväga att hyra en bil i stället för att äga en.

Om du kollektivtrafik också känns dyrt och endast behöver ta dig kortare sträckor går det även att använda sig av en cykel.

4. Laga mat hemma

Äta ute hela tiden kan bli väldigt dyrt. Ett billigare alternativ är att laga mat hemma. Du kan spara ännu mer pengar genom att också laga mat i större omgångar och frysa in måltider.

Innan du köper mat kan du även jämföra priserna. Du kanske kan hitta samma produkt till ett lägre pris i en annan butik. Du kan också försöka handla mat och annat på rabatter.

5. Köp begagnat

Om du behöver köpa möbler eller andra saker till ditt hem, försök att hitta dem begagnade. Du kan ofta hitta produkter av god kvalitet till en bråkdel av priset.

Du kan också spara pengar på kläder genom att handla i second hand-butiker eller via exempelvis Tradera eller Blocket.

Hur stor budget ska man ha när man flyttar hemifrån?

När du flyttar hemifrån är det viktigt att man har en budget som täcker alla de kostnaderna som finns kopplat till att flytta hemifrån. Detta inkluderar kostnader för boende, möbler och andra nödvändiga saker.

Nedan går vi igenom en tänkbar budget på alla de kostnader som finns när man flyttar hemifrån.

Typ av utgift: Kronor:
Soffa och soffbord 6000
Boende (första hyran) 5000
Säng och madrass 5000
Köksredskap 4000
Gardiner 1000
Mattor 1000
Växter 500
Badlakan och handdukar 500
Sängkläder 500

Totalt sätt blir detta en kostnad på 23500 kronor att flytta hemifrån. Samtidigt kan denna kostnaden variera en del beroende på vad du har för möbler innan och om du exempelvis kan ta med din gamla säng till ditt nya hem.

Du bör också ha en buffert för att täcka oväntade kostnader, t.ex. vid reparationer om något skulle gå sönder. En buffert ska normalt sätt motsvara 2-3 månadslöner, vilket om du skulle vara student skulle motsvara någonstans mellan 20-30 tusen kronor.

Det finns mycket att tänka på när man flyttar hemifrån men jag hoppas att denna artikeln har gett dig en bättre bild på vad du behöver tänka på.