10 inredningstips för en liten lägenhet

Studentbostaden, 6 september 2022

Studentlägenheter är kända för att vara små och det är inte ovanligt för en studentlägenhet kan vara 16-28 kvm. Detta är en liten lägenhet som kan vara svår att inreda på grund av den begränsande ytan.

I denna artikeln tänkte vi därför ge dig 10 inredningstips på hur du inreda och få din lilla lägenhet att se större ut.

1. Ljusa färger på väggarna

Ett enkelt tips är att använda ljusa färger på väggarna eftersom det leder till ett ljusare rum, som också kommer att se större ut än vad den faktiskt är.

Om du har mörkare väggar just nu så kan du fundera över om det kan vara värt att måla om väggarna.

2. Använd speglar

Speglar kan få ett rum se mycket större ut än vad den egentligen är. Detta beror på att ljuset reflekteras och det skapar samtidigt en illusion av ett större rum.

En spegel i hallen är väldigt vanligt, men du kan också fundera på ha en till spegel vid exempelvis matbordet eller sängen.

3. Gör dig av med saker

Om din lägenhet är full av saker och annat som fyller upp lägenheten så kommer den naturligtvis att se mindre ut än vad den egentligen är.

Ett tips kan därför vara att gå igenom allt som du äger just nu och fundera över vad du verkligen behöver och inte.

Ibland kan detta vara svårt, men genom att rensa så kommer du få ett rymligare rum som också kommer att få din lilla lägenhet att se större ut.

4. Använd ljusa gardiner

Genom att använda tunna och ljusa gardiner som släpper in mer solljus kommer din lägenhet att se större ut.

Byt ut de tjocka och mörkare gardinerna, och om du vill blockera ljuset helt och hållet kan du överväga att skaffa persienner i stället för mörka gardiner.

5. Använd multifunktionella möbler

Möbler som har mer än ett syfte kan vara användbara i små lägenheter. De sparar utrymme och utnyttjar sin plats optimalt.

Till exempel så kan du skaffa ett soffbord som också fungerar utmärkt som matbord. Du kan skaffa en säng som kan fungera som en soffa, och du kan ha förvaring under sängen för att spara plats.

Fundera på vilka funktioner som du vill ha och leta efter multifunktionella möbler tillgodose flera olika behov.

6. Förvara saker på höjden

Ett annat tips är att maximera ytan genom att förvara saker på höjden. Detta kan du göra genom att skaffa hyllor och skåp som går hela vägen upp till taket.

Detta är ett utmärkt sätt att förvara saker som du inte använder så ofta, men som du ändå vill ha kvar i lägenheten.

Genom att förvara saker på höjden, så kommer det innebära mer golvyta, vilket kan få din lilla lägenhet att se större ut.

7. Prioritera mellan dina möbler

Ibland kan du också behöva prioritera mellan olika möbler för att ska få plats och för att rummet inte ska bli proppfullt med saker.

Fundera över vilka möbler du verkligen behöver, och vilka möbler som kan ersättas med något annat eller tas bort helt och hållet för att spara plats.

8. Använd flyttbara möbler

Du kan också använda dig av möbler som enkelt kan flyttas vid behov. Detta kan exempelvis vara ett bord med hjul eller ihopfälldbara stolar som du enkelt kan flytta.

Genom att ha flyttbara möbler blir det också lättare att städa och du kan enkelt flytta runt möblerna om du vill ändra utseendet i rummet.

9. Maximera rummets yta

Försök också att maximera rummets yta genom att organisera dina möbler så att de tar mindre plats, och skapar en fri yta i mitten av rummet.

Du kan också välja mindre möbler som tar mindre plats.

Om du väljer mindre möbler behöver du däremot vara försiktig med så att det inte slår över till en plottrig miljö som stör rummets energi.

10. Tänk på din belysning

Ett annat tips är att använda dig av belysning för att skapa illusionen av ett större rum. Skaffa dig en taklampa anpassad efter rummets storlek som sprider ljuset jämnt över hela rummet så att rummet öppnas upp.

Vid ytor som behöver ljusfokus är det bra med mindre lampor.

Detta var 10 tips för att få din lilla lägenhet att se större ut. Det kan vara svårt att inreda en liten lägenhet, men med lite kreativitet och planering så är det möjligt att skapa ett rymligare rum som faktiskt känns större.