Spara ihop pengar till kontantinsats (Strategier och tips)

Studentbostaden, 11 september 2022

Om du drömmer om att köpa din första lägenhet så är första steget att spara ihop pengar till en kontantinsats.

Detta beror på att du som mest kan låna 85 procent av bostadens totala värde, medan resterande 15 procent måsta komma från dina egna pengar, vilket är det som kallas för en kontantinsats.

I denna artikeln kommer vi dela med oss av tips och tricks på hur du kan spara ihop pengar till en kontantinsats så snabbt som möjligt, och vad som är bra att tänka på.

Spara ihop till en kontantinsats (Steg för steg)

För att göra det enklare för dig så har vi delat upp processen att spara ihop till en kontantinsats i fem steg.

Dessa stegen riktar sig främst till studenter så att man ska kunna köpa en lägenhet när man har studerat klart, men det är också tips och tricks som alla kan ha nytta av.

1. Bestäm hur mycket du behöver spara

I första steget behöver du sätta upp ett mål för ditt sparande, vilket är den mängden pengar som du behöver till en kontantinsats.

Du kommer behöva olika mycket pengar beroende på vart du bor i landet så detta är något som kan skilja sig mycket från person till person.

Om du vill köpa en lägenhet på 2 miljoner så kommer du att behöva 300 tusen till en kontantinsats. Samtidigt är det bra att sätta upp ett lite högre mål eftersom förutom kontantinsatsen så måste du också tänka på andra kostnader kopplat till flytten.

Om du ska köpa en lägenhet för 2 miljoner är det därför bra att räkna med ett totalt sparande på 320-400 tusen kronor.

Ett tips för att få en uppfattning på hur mycket pengar som du behöver är att titta på priserna på lägenheter i det område där du vill bo och sedan räkna ut hur stor kontantinsats som du behöver.

2. Bygg upp en buffert

Om du inte har något sparande just nu kommer nästa steg vara att först bygga upp en buffert, vilket är pengar som du kan leva på om något oväntat händer.

En buffert är något som alla behöver att ha och om du just nu inte har någon buffert så kommer det bli ditt första steg för ditt sparande.

En rekommendation kan vara att din buffert ska motsvara ungefär 2-3 månadslöner. Om du tjänar 20 000 per månad, så behöver din buffert vara 40-60 000 kronor.

3. Skapa en budget och håll dig till den

För nästa steg i din sparplan måste du börja med att skapa en budget.

Här beräknar du dina inkomster och utgifter så att du vet hur mycket pengar du har att spara varje månad för att nå ditt mål.

Beroende på när du vill nå ditt mål, så kommer du behöva spara olika mycket pengar varje månad.

Om du vill spara 300 000 på fem år måste du spara 5000 kronor i snitt varje månad.

Om du är student kan detta tyckas vara mycket, men det är fullt rimligt om du jobbar extra vid sidan av studierna och arbetar under sommarlovet.

När du väl har skapat en budget är det viktigaste att hålla dig till den.

Det kommer att finnas frestelser för att spendera pengar på något annat än ditt sparande, men om du vill nå ditt mål det är viktigt att vara disciplinerad och hålla dig till sin budget.

4. Tjäna extra pengar vid sidan av studierna

Genom att skaffa dig ett extrajobb vid sidan av studierna kan du påskynda sparandet för en kontantinsatsen väldigt mycket.

Om du vill ha några bra tips på extrajobb så hittar du flera bra exempel på extrajobb här.

Arbeten såsom kundtjänst, butik eller att arbeta i en bar är några exempel på arbeten som många studenter har för att lite extra pengar varje månad.

Det vanligaste sättet som många får extrajobb är att fortsätta på sina sommarjobb, men det går också utmärkt att höra av sig till en butik eller ett företag och fråga om de behöver extra personal.

Självklart kan det också vara svårt att få ihop arbete och studier samtidigt, men om du är disciplinerad är det fullt möjligt att göra båda sakerna.

5. Minska dina utgifter varje månad

När du gör din budget så kan du även fundera på om du kan minska dina utgifter på något sätt för att spara mer pengar.

När du försöker minska dina utgifter så bör det däremot aldrig minska din totala livskvalité, men kanske märker du att du spenderar pengar på något onödigt och då blir det enkelt att minska sina utgifter.

Några sätt att spara pengar som student och minska sina utgifter är att:

  • Laga din egen mat i stället för att äta ute
  • Minska din alkoholkonsumtion (kommer även gynna din hälsa)
  • Spendera mindre pengar på kläder
  • Använd studentrabatter när det är möjligt
  • Jämför priser när du handlar
  • Se över dina abonnemang (mobil, bredband, webbtjänster)

Mobilabonnemanget är exempelvis en kostnad som många spenderar alldeles för mycket pengar på. Många spenderar flera hundra kronor på deras varje månad, när det är möjligt att hitta mycket billigare abonnemang som student för under en hundring.

Hur lång tid tar det att spara ihop en kontantinsats?

Om du vill köpa en lägenhet så är det fullt rimligt att spara ihop till en lägenhet på 2-5 år. Om du arbetar just nu och bor hemma så kan det gå väldigt snabbt, medan om du studerar så kommer det att ta lite längre tid.

Hur lång tid det tar beror på hur mycket du kan spara varje månad och hur stor kontantinsats som du behöver.

Om du till exempel vill köpa en lägenhet som kostar 3 miljoner och du behöver 15% i handpenning, måste du spara 450 000.

Om du skulle spara 9 000 varje månad, skulle det ta dig 50 månader att spara ihop 450 000, vilket motsvarar lite mer än 4 år. Att spara denna pengar när man arbetar är rätt så enkelt, men om du är student tar det naturligtvis längre tid.

Kan man spara ihop kontantinsatsen på börsen?

Om du sparar ihop pengar till en kontantinsats så har du valet att även investera pengar på börsen, för att få dem att växa snabbare.

Detta kan såklart vara väldigt gynnsamt om börsen går bra, men man får inte heller glömma bort att börsen kan gå ner. Beroende på hur du investerar dina pengar så kan du även få en negativ avkastning genom att investera dina pengar.

Om man vill spara eller investera sitt sparandet till kontantinsatsen är något man väljer själv beroende på sin risknivå.

Om du känner att du kan ta lite mer risk så kan du välja att investera delar kontantinsatsen, men eftersom pengarna är något som du behöver inom en snar framtid så tycker jag inte att allt bör vara på börsen.

Det finns olika strategier hur man kan fördela kontantinsatsen när man investerar. Ett alternativ hade exempelvis kunnat vara 15-20 procent aktier och 80-85 procent räntor. Det innebär alltså att du endast placerar en mindre del av dina pengar i aktier vilket är mer riskfullt.

Största delen av din kontantinsats bör däremot inte ligga i aktier om du planerar att köpa en lägenhet inom en snar framtid eftersom du vill inte att ditt totala kapital ska sjunka i värde precis innan du behöver det.

Därför anser jag att kontantinsatsen till största del ska placerar i räntor eller på ett sparkonto med en något högre ränta.

Observera! Detta är endast mina egna tankar. Jag tar inte något ansvar för ditt sparande eller investeringar!