Ska man städa själv eller anlita städflyttning?

Studentbostaden, 4 juni 2022

Det finns för- och nackdelar med att städa själv och att anlita en professionell städfirma för att ordna inför din flytt. Om du försöker bestämma dig för vad som är bäst för dig finns det flera saker som du behöver tänka på.

I denna artikeln kommer vi gå igenom fördelarna och nackdelarna med de båda alternativen.

Vad är fördelarna med att lösa flyttstädningen själv?

Den största fördelen med att utföra städningen på egen hand är att du sparar pengar. Om du har en liten budget kan detta vara det bästa alternativet för dig.

En annan fördel med att städa på egen hand är att du kan utföra uppgiften i din egen takt och bekvämlighet. Det betyder att du kan arbeta efter ditt schema och städa när det är dags.

Du slipper även processen med att ta kontakt med en städfirma och boka in en tid som funkar för dig och företaget.

Vilka är nackdelarna med att städa själv?

Den största nackdelen med att städa på egen hand är att det tar tid och kraft. Det innebär att du måste vara beredd att lägga ner hårt arbete för att få jobbet gjort.

Ett bra sätt att tänka när man anlitar en städfirma är därmed att fundera på hur mycket pengar som man anser att ens tid är värd.

Om man anser att ens tid är värd 200 kr/h och det kommer ta minst 10 timmar att städa allt kommer det vara värt med flytthjälp om priset ligger under 2000 kr ur ett tidsperspektiv.

En annan sak att tänka på är att du kanske inte har all nödvändig utrustning att göra ett professionellt arbete. Detta innebär att kvaliteten på din städning kanske inte blir lika hög som om du anlitade ett professionellt företag.

Vilka är fördelarna med att anlita städföretag?

Den största fördelen med att anlita ett professionellt städföretag är att de har all nödvändig utrustning och expertis för att utföra en högkvalitativ städning. Det betyder att du kan slappna av och låta proffsen ta hand om allt.

När du anlitar en städfirma kommer du också att spara tid vilket är en annan stor fördel. Det innebär att du kan lägga denna tiden på något annat såsom att packning eller planering av din flytt som du ändå kommer behöva göra.

En annan fördel med att anlita ett städföretag är att de vanligtvis erbjuder en garanti på sitt arbete. Det innebär att om du inte är nöjd med resultatet kan du få pengarna tillbaka.

Vilka är nackdelarna med att anlita ett städföretag?

Den största nackdelen med att anlita ett professionellt städföretag är att det kan vara dyrt. Det betyder att du måste vara beredd att spendera lite pengar för att få jobbet gjort på rätt sätt.

En annan sak att tänka på är att du kanske måste planera städningen efter företagets tillgänglighet. Detta innebär att du måste vara flexibel med ditt schema om du exempelvis behöver släppa in dem.

Vad är bäst för dig? Städa själv eller anlita en städfirma?

Det beror verkligen på dina individuella omständigheter. När du väljer är det viktigt att tänka på din budget, tid och kvaliteten på den städning du behöver för att avgöra vad som är bäst för dig.

Om du upplever att din tid är mer värd än vad det kostar med städhjälpen brukar det vara värt att anlita en städfirma. Om du däremot vill spara pengar brukar det vara bäst att göra arbetet själv.

När du gör arbetet själv behöver du däremot vara noggrann att göra ett bra jobb och inte missa något viktigt. Om du skulle missa något kan du nämligen bli ersättningsskyldig, vilket du självklart vill undvika.