Hur är studentlivet i Stockholm?

Studentbostaden, 26 oktober 2022

I Stockholm hittar du flera av Sveriges största universitet såsom Stockholms universitet, KTH och Karolinska institutet. Stockholm är också den största studentstaden med mer än 90 000 studenter.

Beroende på vilket universitet som du studerar på så kan studentlivet se lite olika ut, men överlag så har Stockholm ett bra studentliv.

Oavsett på vilket universitet som du studerar på så har Stockholm mycket att erbjuda, och det finns många studentorganisationer som erbjuder en mängd olika aktiviteter.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om hur det är att studera i Stockholm och studentlivet i Stockholm.

Hur är det att studera i Stockholm?

Stockholms studentliv ser lite annorlunda ut jämfört med många av de mindre studentstäderna. Detta beror på att Stockholm är en väldigt stor stad, vilket gör att andelen studenter är rätt så låg, jämfört med de övriga invånarna i staden.

Universiteten i Stockholm är också rätt så utspridda och Stockholms universitet ligger i Norra Djurgården, medan KTH ligger något längre norrut och Karolinska institutet ligger mer väster ut.

Detta innebär att studentlivet i Stockholm inte är lika centraliserat som i de mindre städer, men oroa dig inte, det finns fortfarande gott om saker att göra och många ställen att umgås på.

Faktum är att Stockholm är en fantastisk stad för många studenter. Staden har mycket att erbjuda när det gäller både nattliv, kultur och studentaktiviteter.

Det är också en väldigt fin stad att bo i, och det finns massor av grönområden och parker nära universiteten som är utmärkt att njuta i vid bra väder.

Kollektivtrafiken i Stockholm är också mycket bra. Det är enkelt att ta sig runt i staden med tunnelbana och bussar som täcker större delen av staden.

Hur ser universiteten ut i Stockholm?

De främsta universiteten i Stockholm är Stockholms universitet, Handelshögskolan i Stockholm, KTH och Karolinska institutet.

Stockholms universitet är det största universitetet i Stockholm med över 70 000 studenter. Universitetet har ett brett utbud av program och kurser och är särskilt känt för sina program inom humaniora och samhällsvetenskap.

KTH är universitet som inriktar sig på ingenjörskonst och teknik. Det är ett av de största universiteten i Sverige med över 14 000 studenter.

Karolinska institutet är ett medicinskt universitet som är världsberömt för sin forskning inom medicin och hälsovetenskap. På Karolinska institutet går det uppemot 7000 studenter.

Handelshögskolan i Stockholm är är den ledande handelshögskolan i Norden och Baltikum och har ett högt anseende i Sverige såväl som internationellt. På Handelshögskolan i Stockholm går det cirka 2 000 studenter.

Vad gör man som student i Stockholm?

Det finns mycket att göra om man är student i Stockholm. Staden har mycket att erbjuda när det gäller nattliv, kultur och aktiviteter.

Det finns många studentorganisationer som erbjuder en mängd olika aktiviteter, där man kan engagera sig som student.

Det finns också många klubbar och barer som är extra populära bland studenterna. Däribland studentpubar som ligger nära intill universiteten.

För den som gillar shopping så det finns också många olika köpcentrum som ligger runt om i staden.

Det finns också stora möjligheten till olika dagsutflykter till exempelvis skärgården, och det finns många fina parker såsom Hagaparken, Vasaparken och Humlegården.

Som student ska man heller inte missa studentpalatset, vilket är läsplatser och grupprum för studenter vid Stockholms universitet, KTH, Karolinska Institutet, Södertörns högskola samt Handelshögskolan i Stockholm.

Hur hittar man bostad i Stockholm?

Många studenter upplever att det inte är helt lätt att hitta studentbostad i Stockholm. Detta beror på att det råder stor konkurrens om studentbostäder.

Det bästa sättet att hitta en bostad i Stockholm är att ställa sig i bostadskö tidigt i Stockholm, och börja leta tidigt.

Några av de bostadsköerna som du borde ställa dig i är Bostadsförmedlingen, Stockholms Studentbostäder, Byggvesta.

Det finns många olika typer av alternativa boenden som många studenter väljer när de ska börja studera i Stockholm.

Läs mer: Hitta studentbostad i Stockholm