Hur är det att bo i studentkorridor?

Studentbostaden, 15 maj 2022

Att bo i studentstad kan vara otroligt kul och det kan göra det enkelt att lära känna nya vänner på universitetet. Nackdelarna är att din lägenhet i en korridor brukar vara väldigt liten, och om ingen tar ansvar kan köket och andra delade ytor bli rätt så stökiga.

I det här inlägget tittar vi på vad det innebär att bo i en korridor. Många studenter börjar sin universitetsutbildning med att bo i en korridor innan de flyttar in i sina egna studentlägenheter.

Hur är det att bo i en studentkorridor?

Hur studentkorridoren ser ut kan variera en del från boende till boende. Ordet korridor kommer däremot från att studentrummen vanligtvis brukar ligga längs en gemensam korridor med kök och andra umgängesytor.

När du bor i studentkorridor har du en eget studentrum som också brukar ha en toalett. I studentkorridoren brukar det även finnas delade yta, som kan liknas med ett vardagsrum, där man kan umgås med andra, och ett delat kök där alla lagar sin mat.

De gemensamma boytorna brukar innebära att man umgås mycket med andra studenter vilket gör korridoren till en bra möjlighet att lära känna andra studenter. Det är vanligt att man äter, umgås och festar tillsammans med dem i sin korridor.

Alla som bor i korridoren har även gemensamt snavar att hålla hålla snyggt och rent i de gemensamma utrymmena såsom i köket. Detta fungerar olika bra i olika studentkorridorer, eftersom olika grupper samarbetar olika bra.

Hur stort är studentrummet i korridor?

Det egna studentrummet brukar vara litet och är vanligtvis omkring 14-18 kvadratmeter i storlek. För vissa studentkorridor har lägenheterna en egen toalett, men för vissa korridor händer det också att man delar på flera toaletter.

Studentrummen kan också vara möblerade eller omöblerade, vilket båda har sina fördelar. Om det är möblerat slipper du ta med dig egna möbler, medan om det är omöblerat får du större frihet över din möblering.

Vilka fördelarna finns med studentkorridor?

Den största fördelen med studentkorridor är att man lär känna många nya vänner när man bor med andra. Det kan göra studentlivet blir väldigt roligt, och det är vanligt att man har större studentfester i studentkorridoren.

Om du bor med andra studenter som inte läser samma utbildning som dig så kan det leda till en större vänskapskrets. Detta kan vara en stor fördel eftersom ni kan dra nytta av varandras kunskaper.

Studentkorridor brukar även ha billigare hyra jämfört med en studentlägenhet, vilket gör att du också kan spara pengar.

Studentkorridorerna brukar dessutom vanligtvis ligga väldigt nära campus vilket kan vara en annan fördel.

Vilka är nackdelarna med en studentkorridor?

Det kan också finnas vissa nackdelar med att bo i en studentkorridor. En är att utrymmet du har är vanligtvis mycket begränsat och det kan kännas som om ni ständigt bor ovanpå varandra.

Det kan också hända att de gemensamma utrymmena, t.ex. köket, blir väldigt stökiga om ingen tar ansvar för att hålla dem rena. Detta kan i sin tur leda till bråk mellan hyresgästerna.

Att bo i en studentkorridor innebär också att matförrådet är begränsat. Vanligtvis har du bara två hyllor i kylskåpet, vilket inte är mycket. Om du gillar att laga mat kan detta vara ett problem för dig.

I en studentkorridor kan det hända att mat försvinner. Detta är något du måste stå ut med om du bor i en korridor. Många skaffar sig också ett eget personligt kylskåp av denna anledning.

Sammanfattning

Att bo i studentkorridor kan vara otroligt roligt och du kan få många vänner. Men det finns också vissa nackdelar, t.ex. begränsat utrymme och risken för att det blir stökigt.

Om du vill bo i en studentkorridor är det viktigt att vara medveten om både för- och nackdelar innan du fattar ditt beslut. Avväg vad som är viktigast för dig innan du fattar ett beslut.

Ibland kommer man däremot inte heller ha några alternativ eftersom man kanske saknar bostadspoängen för att få en egen studentlägenhet, och då får man ta det som man får. Om så är fallet ska du försöka göra det bästa av det och se det som en möjlighet att träffa nya människor.