7 saker att tänka på när du bor tillsammans med en vän

Studentbostaden, 23 maj 2022

Att bo tillsammans med en vän kan vara väldigt roligt, men det finns samtidigt en del som är viktigt att tänka på om man funderar på att flytta ihop med sin bästa kompis.

I denna artikeln kommer vi ge dig 7 saker som ni behöver tänka på om ni funderar på att bo tillsammans. Detta är framförallt viktigt för att kunna undvika konflikter med din bästa kompis.

1. Pengar

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man bor hos en vän är pengar. Ni måste komma fram till hur ni ska dela upp räkningar, matkostnader och hyra jämnt mellan er två.

Hyran och elräkningen brukar vanligtvis vara enklast att endast dela på hälften, men matkostnaden kan skilja sig en del från person till person och är därför mer viktig att diskutera.

Matkostnaden är samtidigt vanligtvis enklast att också bara dela på hälften om ni lagar mat tillsammans, men det kan fortfarande vart värt att diskutera så att ni båda vet att ni tänker likadant gällande maten.

2. Sysslor

En annan viktig sak att tänka på är vem som ska göra vilka sysslor i hemmet. Ni måste se till att ni båda gör lika mycket arbete, annars kan en konflikt byggas upp med tiden.

I ett hem så finns det många olika sysslor som ska göras såsom städning, diskning och matlagning. Det är bra att prata om dessa olika sysslorna för att få en bättre bild hur ni vill ha det.

Ni kan exempelvis ansvara för olika sysslor för olika veckor för att göra det rättvist, eller så kan tilldela en viss syssla till en person konstant. Kanske älskar den ena personen att laga mat, och kan därför alltid göra det, medan den andra personen alltid diskar efteråt.

3. Personligt utrymme

Det är viktigt att du har ditt eget personliga utrymme när du bor tillsammans med någon annan. Det kan vara ett sovrum eller till och med bara ett hörn i vardagsrummet där du kan koppla av och ha lite tid för dig själv.

Om man bor tillsammans med någon kan det vara bra att prata lite om detta så att man vet att man kommer få egentid om man behöver det, genom att exempelvis stänga in sig i ett rum.

4. Ljudnivåer

Något annat som kan vara viktigt att prata om är ljudnivåer, och detta kanske gäller extra mycket om den ena personen sysslar mycket med musik och kanske spelar ett instrument.

Normalt sätt brukar detta inte vara något problem eftersom man brukar visa respekt om den ena vill lägga sig tidigt, men ibland kan det vara bra att iallafall ta upp det.

5. Socialt umgänge

När du bor tillsammans med någon kommer du och din vän oundvikligen att umgås med sina vänner. Se till att du känner dig bekväm med detta innan ni flyttar ihop.

Ni kanske både två har lite olika kompiskretsar och om du bor tillsammans med någon annan kommer du även att träffa deras kompisar en del.

Om ni dejtar kan det också vara bra att diskutera hur ni ska göra om den andra personen skulle ta med sig en tjej eller kille hem.

6. Integritet

Även om ni kommer att bo tillsammans är det viktigt att respektera varandras privatliv. Detta innefattar saker som att inte gå igenom varandras tillhörigheter utan tillåtelse och att respektera varandras behov av egentid.

7. Konfliktlösning

Slutligen är det viktigt att tänka på hur ni ska lösa konflikter. Att bo tillsammans med någon kan vara en utmaning, och det kommer oundvikligen att finnas tillfällen då ni är oense med varandra.

Det är viktigt att ha en plan för hur ni ska hantera dessa situationer så att de inte eskalerar till något allvarligare.

Man bör även vara medveten om att det skiljer sig en hel del med att vara vän med någon och att bo tillsammans. Ibland kommer man vara väldigt bra vänner, men det kanske inte alltid är optimalt att ni bor tillsammans.

Detta är bara några av de saker som du måste tänka på innan du flytta in tillsammans med en vän. Genom att tänka på dessa saker och tala öppet om dem kan ni se till att ni båda är överens och att ert boende blir en framgång.