10 tips till dig som funderar att flytta hemifrån

Studentbostaden, 15 maj 2022

Det finns mycket som är viktigt att tänka på när man funderar på att flytta hemifrån. Man behöver få ordning på sin personliga ekonomi, hitta en lämplig bostad och mycket mer.

I denna artikeln tänkte vi därför sammanfatta 10 tips till dig som funderar på att flytta hemifrån.

1. Bestäm dig för vad du behöver och vill ha i en bostadssituation.

Tänk på din budget, om du vill ha eller behöver rumskamrater, var ditt idealboende ligger och vilken typ av boende som bäst passar dina behov.

Det är viktigt att börja med att fundera över vilken bostadssituation du vill ha eftersom det hjälper dig i ditt sökande efter en bostad.

2. Undersök olika områden.

Gör din lista över potentiella bostadsområden smalare genom att göra lite research om varje område. Tänk på levnadskostnaderna, säkerheten, möjligheterna till arbete och andra faktorer som är viktiga för dig.

Om du funderar på att flytta till en helt ny stad så är detta extra viktigt, eftersom du kanske inte har så bra koll på de olika områdena.

3. Få ordning på din ekonomi.

Se till att du har en god överblick över dina inkomster, utgifter och skulder så att du kan budgetera på lämpligt sätt när du är ensam.

Beroende på din ekonomiska situation kommer även olika typer av boenden vara aktuella. Därför är det viktigt att du börjar se över din ekonomi tidigt.

4. Börja planera din flytt.

När du har bestämt dig för när och vart du ska flytta, börja undersöka lägenheter, hus eller andra hyresalternativ. Få en uppfattning om vad som finns tillgängligt och hur mycket det kommer att kosta dig.

Om du ännu inte ställt dig i bostadsköer i den staden som du vill flytta till rekommenderar jag även dig att göra det nu direkt.

5. Överväg dina rumskamrater noga.

Om du planerar att bo tillsammans med rumskamrater bör du tänka igenom vem du väljer att bo med. Se till att ni är kompatibla när det gäller livsstil, ekonomisk situation och personlighet.

Även om det kan låta väldigt roligt att exempelvis bo tillsammans med en vän behöver du vara medveten om att det är en helt annan sak att bo med dem.

6. Ordna med nödvändiga tjänster i förväg.

När du väl har hittat din nya bostad kan du ordna med dina elnät och andra tjänster som du behöver (t.ex. kabel-tv eller internet) så att de är redo att användas när du flyttar in.

För en del lägenheter kommer detta att ingå, men det behöver samtidigt inte göra det, så det är värt att kolla upp innan också.

7. Packa klokt.

När du packar inför flytten bör du vara strategisk när det gäller vad du tar med dig. Packa bara det nödvändigaste och se till att märka alla lådor så att du vet vad som finns i dem.

När du flyttar är det även en bra tid att rensa bort gamla saker som du inte längre använder eller behöver. Så var inte rädd för att göra dig av med saker innan du flyttar.

8. Gör en budget för ditt nya hem.

När du bor själv måste du vara uppmärksam på dina utgifter. Gör en budget och håll dig till den så gott du kan.

Detta är självklart viktigt att göra innan du flyttar så att du ser att hela din ekonomi kommer att gå ihop. Tänk även på att planera med lite överskott så att du inte tvingas att leva extra knapert i din nya bostad.

9. Var beredd på nödsituationer.

När du bor själv är det viktigt att ha en plan för nödsituationer. Vare sig det handlar om strömavbrott eller problem med rören, vet du vem du ska ringa och vad du ska göra om något går fel.

Att vara beredd för nödsituationer innebär också att du måste ha en buffert för att kunna betala för oväntade utgifter. Se därför till att du har sparat undan lite pengar.

10. Njut av ditt nya oberoende!

Att lämna hemmet kan vara skrämmande, men det kan också vara en spännande tid i ditt liv. Omfamna din nya självständighet och få ut det mesta av den!

Detta var 10 tips för er som funderar på att flytta hemifrån. Jag hoppas att de här tipsen har varit till hjälp och att du känner dig lite mer förberedd inför din flytt.