9 tips för att få din första studentlägenhet

Studentbostaden, 21 juni 2022

När man ska börja studera är det dags att börja leta studentbostad, vilket är något som kan ta en hel del tid och energi.

I denna artikeln får du 9 tips för att hitta din första studentlägenhet.

1. Börja sökandet i god tid

Ju tidigare du börjar leta efter en studentbostad, desto bättre. Det är aldrig för tidigt att börja leta och du har mer tid på dig för att hitta den perfekta platsen.

Det är bra att börja söka studentlägenhet direkt när du kommit in på universitet för att ha största möjligheterna att få ett bra boende.

Det är också viktigt att försöka ställa sig i bostadskö så tidigt som möjligt för att också öka din chanser.

2. Gör en lista över hur du vill ha ditt boende

Innan du börjar leta bör du göra en lista över hur du vill bo. Det kan handla om sådant som läge, lägenhetens storlek, pris och om du vill bo ensam eller tillsammans med andra.

Detta kan vara bra att göra för att få en bra bild men samtidigt behöver man vara medveten om att det kan vara svårt att få en bra studentlägenhet direkt när du börjar studera.

3. Sök på nätet

Det finns många olika webbplatser som kan hjälpa dig att hitta studentbostäder. På vår webbplats under Studentbostäder har vi samlat några av bostadsalternativen i Sveriges olika studentbostäder.

Varje studentstad brukar vanligtvis ha flera bostadsföretag där man kan hitta en studentbostad. Det är bra att kolla in alla olika alternativen för att öka sannolikheten att hitta ett boende.

Det finns också flera andra sidor såsom Blocket där man kan hitta boende i andrahand.

4. Fråga dina vänner och din familj

Om du känner någon som redan studerar kan du be dem om råd om hur du hittar studentbostäder. De kanske kan rekommendera ett bra ställe att bo på.

Ibland kan man också få tillfälligt boende hos exempelvis en vän eller familjemedlem som redan bor eller studerar i den studentstaden som du planerar att flytta till.

Du kan göra detta genom att skriva ett inlägg på Facebook där du fråga om någon känner till ett bra ställe att bo eller om de känner någon som har ett rum ledigt.

5. Kolla in det lokala området

När du har hittat några ställen som du är intresserad av, ta en titt på det lokala området. Det hjälper dig att få en känsla för platsen och se om den passar dig.

Några saker som kan vara bra att fundera på är läget, avstånd till universitetet, kollektivtrafik och om det finns några affärer eller restauranger i närheten.

De flesta gillar vanligtvis att bo rätt så nära universitetet för att kunna få ut det mesta av sitt studentliv.

7. Fråga studenter och kåren

Om du fortfarande är osäker på ett ställe, fråga runt. Prata med andra studenter, studentkåren och fråga om de har några rekommendationer.

Tidigare studenter och studentkåren brukar ha väldigt bra koll vad som är det bästa boendet i området och kan ge dig goda råd.

8. Se fastigheten personligen

Innan du fattar ett beslut är det viktigt att se fastigheten personligen. På så sätt kan du få en bättre uppfattning om platsens storlek och utformning.

Samtidigt kan man vanligtvis inte vara så kräsen som student och ofta måste man ta vad man kan få. Men om du skulle ha flera valmöjligheter och exempelvis tidigare samlat många köpoäng kan det vara bra att kolla in fastigheten.

När du får din bostad är det också viktigt att du kollar in om det skulle finnas några fel i lägenhet och snabbt felanmäler det. På så sätt kan du undvika problem i efterhand med din hyresvärd.

9. Kolla in Facebook-grupper

Många av universiteten har egna Facebookgrupper för att hjälp studenterna att hitta sitt första boende när man kommit in på universitetet.

I flera Facebookgrupper kan du få ett tillfälligt boende hos exempelvis en annan student, vilket kan vara en ett bra alternativ om du bara är ute efter en kortare vistelse.

Dessa Facebookgrupper kan också vara ett bra ställe att hitta billiga och begagnade möbler när du flyttar in i dina nya hem.

Detta var 9 tips för att hitta din första studentlägenhet. Genom att följa dessa tips bör du kunna hitta en bostad.