Studentbostad i Gävle

Studentbostad i Gävle

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Gävle.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Högskolan i Gävle.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Gävle för att börja studera på Högskolan i Gävle finns det flera bostadsköer och bostadsbolag som du behöver ha koll på.

Nedan går vi igenom de olika alternativen mer ingående.

Gävlegårdarna

Gavlegårdarna är det kommunala bostadsbolaget i Gävle som studenter kan hitta bostad från. De är en bostadskö som du bör ställa ställa dig i om du senare planerar att studera i Gävle.

De erbjuder många olika typer av studentbostäder i fyra olika områden. De har också möblerade såväl som omöblerade studentlägenheter.

Du kan hitta mer information på Gävlegårdarnas hemsida.

Gävle Studentbostäder

Ett annat bostadsbolag som erbjuder bostäder för studenter är Gävle Studentbostäder. De har flera lägenheter på 25 kvm med ett rum och kök.

Det är enkelt att söka lägenhet via dem och lediga lägenheter listas på deras hemsida.

K2A

Ett annat bostadsbolag som erbjuder nästan 600 studentbostäder i Gävle är K2A. Om du planerar att plugga i Gävle är det därför en annan bostadskö som du borde ställa dig i.

Fördelen med deras bostadskö är dessutom att du inte bara köar till en enda ort. De har en gemensam bostadskö till alla deras bostäder i hela landet. Därmed är det en bostadskö som du bör stå i oavsett vart du planerar att börja studera.

Om du vill läsa mer om studentlägenheterna som erbjuds av K2A kan du göra det på deras hemsida.

Studentbostad Gävle

En annan plats där du vanligtvis kan hitta studentbostäder är bostadsportalen Studentbostad Gävle.

I portalen kan du hitta boenden från privatpersoner eller andra aktörer. Detta är däremot inte något kö, utan det är först till kvarn som gäller.

Du kan läsa mer på deras hemsida.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Hur är studentlivet i Gävle?

Totalt sätt studerar det ungefär 16 000 studenter i Gävle. Detta innebär att det finns ett stort studentliv i Gävle och att staden har mycket att erbjuda när det gäller nattliv, kultur och sport.

Det finns flera olika studentnationer i Gävle där du kan gå med i olika studentklubbar. Dessa är bra ställen för att träffa nya vänner och ha roligt.

Om du vill om du vill veta mer om hur studentlivet i Gävle ser ut rekommenderar jag att du läser mer på studentkårens hemsida.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.