Studentbostad i Karlstad

Studentbostad i Karlstad

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Karlstad.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Karlstads universitet.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Karlstad är det framförallt två bostadsbolag som du behöver kolla in. Dessa är KBAB, K2A och Karlstads studentbostäder.

Nedan kommer vi gå igenom mer vad som gäller kring dessa bostadsbolagen.

KBAB

Karlstads Bostads AB är ett kommunalt bostadsbolag med cirka 7 500 lägenheter, studentboenden och lokaler i centrala Karlstad.

Det är en bostadskö som du bör ställa dig om du planerar att studera i Karlstad senare. För att kunna ställa dig i bostadskön behöver du ha fyllt 18 år.

För att kunna söka en studentlägenhet via dem måste du vara antagen till Karlstads universitet eller en Yh-utbildning i Karlstad. Du måste även ladda upp ditt antagningsbesked på din profil.

KBAB erbjuder många olika typer av boenden såsom vanliga lägenheter, studentlägenheter och korridorsrum.

Du kan hitta mer information om KBAB här.

K2A

K2A har en annan bostadskö som har nästan 400 studentlägenheter i Karlstad. Om du planerar att plugga i Karlstad är det därför en annan bostadskö som du borde ställa dig i.

Fördelen med deras bostadskö är dessutom att du inte bara köar till en bostad eller ort. De har en gemensam bostadskö till alla deras bostäder i hela landet. Därmed är det en bostadskö som du bör stå i oavsett vart du planerar att börja studera.

Studentlägenheterna från K2A är mellan 20-25 kvm och har ett rum och kök. Det är dessutom relativt nybyggt vilket gör att lägenheterna är väldigt fräscha.

Båda deras lägenhetskomplex ligger även en ögonkast bort från universitetet vilket självklart är en stor fördel.

Om du vill läsa mer om studentlägenheterna som erbjuds av K2A kan du göra det här.

Studentlägenheter i Karlstad

Studentlägenheter i Karlstad AB förvaltas av Hernö Fastigheter och på deras hemsida kan man hitta flera olika studentbostäder i Karlstad.

Några andra bostadsbolag och fastighetsägare som även erbjuder boende i Karlstad som kan vara värda att kolla in är:

Karlstad har även samlat en mer fullständig lista som går att hitta på deras hemsida här.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace. Du kan också använda leta i Facebookgrupper såsom "Lägenheter i Karlstad".

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Hur är studentlivet i Karlstad?

Karlstad är en mysig liten studentstad med ett stort utbud av kultur, nöje, sport och shopping. Staden har mycket att erbjuda och studentlivet är riktigt bra. Det finns många olika studentorganisationer och det är relativt lätt att engagera sig i saker och ting.

Det finns också många olika evenemang som äger rum under året, till exempel musikfestivalen Karlstadfestivalen.

Karlstad är också en mycket grön stad med många parker och skogar. Om du gillar utomhuslivet är Karlstad definitivt en plats för dig.

Sammanfattningsvis är Karlstad en fantastisk studentstad med något för alla. Om du planerar att studera och vill leva i en bra studentstad kommer du tycka om Karlstad.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.