Studentbostad i Linköping

Studentbostad i Linköping

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Linköping.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar eller kommit in på Linköping universitet.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Den största studentbostadsorganisationen i Linköping är Studentbostäder, som erbjuder boende för cirka 4000 studenter. Andra populära alternativ är Byggvesta och Kombo. Du kan även hitta en del boenden på Heimstaden.

Nedan går vi igenom de olika alternativen mer ingående.

Den första bostadskön som du borde ställa dig i är Studentbostäder i Linköping. De har över 4000 lägenheter och korridorrum med riktigt bra lägen runt om i Linköping.

De har väldigt många olika lägenheter som varierar i storlek och pris.

De har bland annat korridorsrum som är 19 kvm med en hyra på omkring 3200 kronor till större lägenheter uppemot 116 kvm som kostar ca 13 000 kr per månad.

Detta gör att det går att hitta någon typ av lägenhet för alla, oavsett om du vill bo själv, i korridor eller tillsammans med andra vänner.

På Studentbostäder i Linköping samlar du poäng så det är viktigt att du försöker ställa dig i bostadskö så tidigt som möjligt för att kunna börja samla poäng.

Byggvesta

Ett annat alternativ är att leta efter studentbostäder i Byggvesta. De har massor av studentlägenheter i flera städer såsom Linköping, Malmö och Nacka.

I Linköping har de utvecklat Colonia II som ligger precis vid campus. Området har totalt 374 fina lägenheter med 1–3 rum och kök, studentlounge, service i form av butik och gym, och mycket annat.

Byggvesta är därmed den andra bostadskön som du bör ställa dig i om du planerar att plugga i Linköping.

Kombo

Om du inte har lyckats få ett erbjudande från Studentbostäder eller Byggvesta kan du försöka med Kombo.

Det är studenternas egen hyresgästorganisation som hjälper studenter att hitta bostad hos hyresvärdar.

KOMBO driver framförallt bostadsförmedling med bostadsannonser där huvudsakligen privata värdar annonserar att de har rum, lägenheter eller annat boende att hyra ut till studenter.

De har däremot inget eget kösystem utan man kontaktar varje annonsör individuellt och anmäler intresse. Men om du letar efter studentbostad kan det vara värt att kolla in.

Heimstaden

Heimstaden har hyresrätter i hela Sverige och har även en del bostader i Linköping för studenter.

Heimstaden erbjuder två typer av studentboende. Antingen studentrum eller en egen studentlägenhet. Däremot kan du även hyra någon våra vanliga hyresrätterna som student.

Heimstaden har en egen bostadskö och är därmed ytterligare en bostadskö som du bör ställa dig i om du planerar att studera vid Linköpings universitet.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

I genomsnitt kostar en studentlägenhet mellan 4000-5000 kronor i månaden i Linköping. Detta är för en studentlägenhet på omkring 25 kvm.

Däremot kan priset variera beroende på hur lägenhet som du väljer. Det finns även korridorsboende som är billigare, samt större lägenheter som kostar mer per månad.

Priset för studentlägenheten kommer därmed till stor del bero på lägenhetens storlek, men vilket område som du väljer har också en viss påverkan.

Studentlivet i Linköping är väldigt bra. Detta beror delvis på att Linköping är en studentstad med cirka 35 000 studenter. Det finns många ställen att umgås och ha kul på, både i centrum och på campus.

Det finns också många olika studentorganisationer som du kan gå med i, som organiserar allt från sport till kultur.

Linköping har också har mycket att erbjuda när det gäller nattliv, med många olika studentbarer och klubbar att välja mellan.

Generellt sett är Linköping en mycket livlig stad med mycket att göra, både på dagen och på natten.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.