Studentbostad i Luleå

Studentbostad i Luleå

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Luleå.

När du kommit in på din utbildning är det dags att fixa en bostad så att du har någonstans att bo.

Luleå är en studentstad, vilket innebär att det finns ett stort utbud av studentbostäder att välja mellan. Det finns flera olika typer av boenden, så du bör kunna hitta något som passar dina behov och preferenser.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du kan hitta studentbostad i Luleå och vilka bostadsköer som du kommer behöva ställa dig i.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

I Luleå så finns det framförallt två bostadsköer som du borde ställa dig i som student. Dessa är Studentbostadsservice och Lulebo.

Nedan kommer vi att gå igenom dessa två bostadsköer mer ingående.

Studentbostadsservice

Studentbostadsservice tillhör Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet, och förmedlar bostäder åt Studentbostäder i Norden.

Studentbostadsservice förmedlar endast lägenheter till aktiva studenter men det går att ställa sig i bostadskö även innan du har blivit antagen till universitetet.

De har ett brett utbud av bostäder, från studentrum till egna lägenheter. I hyra kostar lägenheterna någonstans mellan 3-7 tusen beroende på hur stor lägenheten är.

Om du vill bo tillsammans med en vän finns det även ett antal lägenheter med två sovrum på 49 kvm.

Lulebo

Lulebo AB är alla Luleåbors eget bostadsföretag. De har totalt cirka 7 400 hyreslägenheter, varav drygt 1 000 är studentbostäder.

För att ställa dig i kö till en lägenhet hos Lulebo måste du vara aktiv student och ha blivit antagen till studier på LTU.

För att få ett hyresavtal för en studentbostad måste du uppfylla Lulebos allmänna och särskilda villkor för studentbostäder. Dessa inkluderar bland annat att du måste visa upp bevis på att du studerar (minst halvtid, 15 poäng/semester) eller att du har blivit antagen vid Luleå tekniska universitet och kommer börja studera inom kort.

För studentbostäderna är årshyran fördelad på 10 månader utgår med 1/10 per månad under perioden augusti-maj. Detta innebär att man inte betalar någon hyra under sommarmånaderna.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

En väldigt bra Facebookgrupp för att hitta tillfälligt boende för studenter i Luleå är Ge tak åt en student.

Om du behöver ett tillfälligt boende och ska börja plugga på Luleås universitet kan det vara ett bra ställe att hitta en sovplats i början. Sidan administreras av studenter som vill hjälpa andra i samma situation.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Vad kostar en studentlägenhet i Luleå?

I Luleå är den genomsnittliga kostnaden för en studentlägenhet 4500 kronor/månad. Detta varierar beroende på lägenhetstyp och läge.

Om du vill bo i en studentbostad på omkring 20 kvm brukar månadskostnaden ligga 3000 kronor. Medan om du vill ha en större studentlägenhet med två rum kan den också uppemot 7000 kronor per månad.

För en privat lägenhet ligger månadskostnaden vanligtvis mellan 4500-6500 SEK, men det kan bli dyrare beroende på plats och storlek.

För exempelvis Lulebo är även årshyran fördelad på 10 månader utgår med 1/10 per månad under perioden augusti-maj. Detta gör att du inte betalar någon hyra under sommarmånaderna när många studenter åker hem.

luleå norrsken

Hur är studentlivet i Luleå?

Luleå har ett bra studentliv som erbjuder något för alla. Det finns ett brett utbud av aktiviteter och organisationer att engagera sig i, oavsett om du gillar sport, musik, kultur eller något helt annat.

Universitetet har också ett antal olika studentföreningar som du kan gå med i. Det finns ett tjugotal studentföreningar och organisationer som du kan engagera dig i vid sidan av studierna.

Studentföreningar är ett utmärkt sätt att träffa andra studenter, knyta kontakter och få ett riktigt roligt studentliv. Det finns något som passar de flesta, oavsett utbildning och intresse.

Luleå som stad har också ett bra nattlivet, med ett antal olika barer och klubbar som passar alla smaker. Luleå ligger även nära polcirkeln, så om du har tur kan du uppleva norrskenet.

På det hela taget är Luleå en bra stad för studenter, med mycket att göra både inom och utanför studierna.

Jag hoppas att detta har gett dig en bättre uppfattning om hur studentlivet i Luleå ser ut.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.