Studentbostad i Malmö

Studentbostad i Malmö

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Malmö.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på ett universitet i Malmö.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

De flesta studentbostäderna förmedlas via Boplats Syd i Malmö. Det är Malmös kommunala bostadsförmedling. Ett annat alternativ är Bopoolen, även om de har flest studentbostäder i Lund. Kåren för Malmös universitet har även en egen boplatsportal som heter Hemma där man kan hitta bostäder.

Boplats Syd

Boplats Syd är bostadskön med flest studentbostäder och andra typer av boende i och runtomkring Malmö.

Totalt sätt förmedlar Boplats Syd hela 7 550 lägenheter i Malmö. De har även många andra bostäder i närliggande kommuner.

Om du har sökt till Malmös universitet och planerar att börja studera där är det en av de bostadsköerna som du borde ställa dig i. Försök att ställa dig i kö redan nu innan så att du kan ha fler ködagar när du kommer in, och så att du enklare kan få en bostad.

Bopoolen

Bopoolen.nu är en bostadsförmedlare som drivs av studentkårerna på Lunds universitet, men de kan även ha vissa bostäder i närheten av Malmö.

På denna sidan kan du söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut.

Något som du behöver vara medveten om på Bopoolen är att de flesta bostäderna på denna sidan är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Hemma

Hemma är studentkårens egna bostadsportal för studenterna i Malmö. Där går det att hitta många olika boenden i andrahand som kan fungera som en första bostad om du sökt till Malmös universitet.

Tänk däremot på att iaktta viss försiktighet så att du inte råkar ut för oseriösa annonsörer och hyresvärdar.

Du kan läsa mer här.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Ett tips är också att kolla in Facebookgruppen Studentbostad i Lund och Malmö. Där brukar man även kunna hitta exempelvis boende tillsammans med andra studenter.

Hur är studentlivet i Malmö?

Studentlivet i Malmö är bra. Staden har mycket att erbjuda studenterna och det finns många olika saker att göra.

Det finns också många olika studentorganisationer som du kan gå med i, och studentkårerna är mycket aktiva.

Malmö är dessutom en mycket internationell stad och du kommer att träffa människor från hela världen. Staden har många olika kulturer och det är alltid något på gång. Malmö är också en mycket grön stad med många parker och grönområden.

Malmö är en även en medelstor stad och det är lätt att ta sig runt. Du kan antingen gå, cykla eller ta bussen.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.