Studentbostad i Örebro

Studentbostad i Örebro

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Örebro.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Örebros universitet.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Örebro för att studera så bör du framförallt ställa dig i bostadskön för Örebros kommunala bostadsföretag, ÖrebroBostäder AB (ÖBO).

Förutom ÖrebroBostäder finns det det även många andra privata aktörer med studentbostäder såsom Studentparken, Asplunds och Berhn.

ÖrebroBostäder

Örebrobostäder är Örebros kommunala bostadsföretag och de har många olika boenden, alltifrån korridorsboenden till lägenheter med egen uteplats.

De förvaltar cirka 1 000 studentlägenheter av olika slag – möblerat eller omöblerat, nybyggt eller lite äldre. Om du planerar att flytta till Örebro är bör du ställa dig i denna bostadskön så att du kan börja samla poäng redan idag.

Om du kommit in på din utbildning och sökt flera bostäder men inte fått något kan du också ansöka om studentbostad via deras bostadsgaranti. Då kan du som är ny student och i akut behov få en bostad för en kortare period.

Asplunds fastigheter

Asplunds har många fastigheter i många områden runtomkring Örebro såsom Skarven, Stenen, Knecktbacken, Repslagaren och Fjärdingsmannen m.m.

För att ansöka till dem behöver du skriva och lämna in en intresseanmälan på de lägenheterna som du är intresserad av.

De har en hel del studentlägenheter så det kan vara värt att kolla upp om du planerar att studera i Örebro.

Berhn fastigheter

Behrn Fastigheter AB är sedan 1907 din lokala hyresvärd i Örebro. De förvaltar och hyr ut många olika lägenheter i Örebro.

De har också en hel del lite större studentlägenheter vilket passar utmärkt för dig som vill bo tillsammans med en vän.

För att ansöka till dem behöver du skriva och lämna in en intresseanmälan på de lägenheterna som du är intresserad av.

Studentparken

Studenparken är ett korridorskomplex med 32 stycken möblerade rum på ca 20kvm/st.

Om du letar efter bostad kan detta också vara värt att kolla upp.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende. En bra sida där du kan hitta flera relevanta bostadsköer är på studentkårens hemsida.

Hur är studentlivet i Örebro?

Att vara student är mer än att bara gå på lektioner och plugga inför tentor. Det handlar också om att träffa nya vänner och lära sig om en ny stad.

Örebro är en studentvänlig stad med mycket att erbjuda.

Det finns många olika studentorganisationer som du kan gå med i, till exempel studentkåren, som organiserar olika evenemang och aktiviteter under hela året.

Det finns också många olika idrottsföreningar som du kan gå med i, till exempel fotboll, basket och tennis. På campus Örebro ligger även Campusgymmet, med ett fullt utrustat gym, gymnastiksal, träningssalar, padelbanor och gruppträningspass.

Om du söker en mer kulturell upplevelse har Örebro också mycket att erbjuda. Det finns många olika museer och konstgallerier.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.