Studentbostad i Umeå

Studentbostad i Umeå

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Umeå.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Umeås universitet.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Umeå för att studera så finns det flera olika bostadsköer som du bör ställa dig i. Bland annat Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden och hos bostadsbolaget K2A.

Nedan går vi igenom de olika bostadsbolagen mer ingående.

Bostaden

Bostaden är Umeås kommuns bostadsbolag och de erbjuder både vanliga hyreslägenheter och studentbostäder.

De hyr ut studentbostäderna till dig som studerar vid Umeå universitet eller SLU i Umeå. Detta är till för att underlätta för studenter att hitta en bostad i Umeå.

Bostaden har över 14000 bostäder i Umeå, varav 5000 är studentrum, vilket är väldigt mycket. Detta gör att Bostaden erbjuder något för alla.

För att öka din möjligheter att få bostad via dem behöver du försöka ställa dig i bostadskön så tidigt som möjligt.

K2A

K2A har en annan bostadskö som har nästan 300 studentlägenheter i Umeå. Om du planerar att plugga i Umeå är det därför en annan bostadskö som du borde ställa dig i.

Fördelen med deras bostadskö är dessutom att du inte bara köar till en bostad eller ort. De har en gemensam bostadskö till alla deras bostäder i hela landet. Därmed är det en bostadskö som du bör stå i oavsett vart du planerar att börja studera.

Studentlägenheterna från K2A är mellan 21-38 kvm och har 1-2 rum och kök. Det är dessutom relativt nybyggt (2016) vilket gör att lägenheterna är väldigt fräscha.

Det ligger ett promenadavstånd bort från universitetet och är även nära till både natur och stadsliv.

Andra bostadsbolag som erbjuder lägenheter och andra boenden i Umeå går att hitta på Umeås hemsida.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Det finns också en Facebookgrupp som heter Umeå Studentbostad som jag kan rekommendera dig att gå med i om du letar bostad i Umeå.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Hur är studentlivet i Umeå?

Umeå är en fantastisk stad med ett bra studentliv. Det finns många olika studentbarer och nattklubb samt ett stort kulturutbud. För dig som gillar naturen ligger det även ett ögonkast bort.

Campuset är kompakt och alla studentbostäder ligger precis bredvid varandra, så du kommer aldrig att vara mer än några meter från dina medstudenter. Studenternas nationsbyggnader ligger också i samma område, vilket gör det lätt att engagera sig i studentlivet.

Sammanfattningsvis är det inte svårt att hitta studentbostäder i Umeå, men det gäller att ställa sig tidigt i köerna.

Det finns många olika alternativ och tillfälliga lösningar om du inte har hittat något ännu. Och slutligen, Umeå är en fantastisk stad för studenter som har mycket att erbjuda.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.