Studentbostad i Uppsala

Studentbostad i Uppsala

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Uppsala.

Uppsala är en vacker studentstad med mycket att erbjuda. Det är en mycket populär studentstad att studera i, och i Uppsala bor det mer än 50 000 studenter.

För att hitta en studentlägenhet i Uppsala är det viktigt att ställa sig i bostadskö tidigt, och börja söka i god tid för att öka möjligheterna för att hitta en studentbostad.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att studera i Uppsala, och söka till Uppsalas universitet.

Hur hittar man studentbostad i Uppsala?

Det finns huvudsakligen fyra olika alternativ för dig som planerar att studera, eller flytta till Uppsala. Dessa är Uppsala Bostadsförmedling, Studentboet, Nationsbostäder och Uppsala akademiförvaltning.

1. Uppsala Bostadsförmedling

Uppsala bostadsförmedling är en bostadskö som förmedlar studentbostäder från Uppsalahem, Rikshem och K2A.

Att stå i deras bostadskön kostar 305 kronor per år. När du fått en studentbostad och skrivit på hyreskontrakt betalar du även så kallad förmedlingsavgift på 625 kronor.

Om du planerar att studera i Uppsala senare är det en bostadskö som du bör fundera på att ställa dig i.

2. Studenboet

Studentboet kan jämföras som en plattform som startates av Uppsala Studentkår under 2010. På plattformen kan folk lägga upp annonser att de har ett boende att hyra ut i Uppsala, vilket ger studenter en möjlighet att hitta rum och andra typer av boenden.

För att kunna kontakta hyresvärdar och svara på annonser behöver du registrera dig på sidan. Registreringen utgör inte en registrering i en bostadskö, utan ger dig tillgång till den information som finns på sidan.

Om man inte får tag på någon bostad i Uppsala anordnar även Studentboet akutboende under höstterminen. De brukar hyra bäddar på vandrarhem som man kan anmäla sig till och boka till ett reducerat pris, om man ännu inte har hittat en boende.

3. Nationsbostäder

Ett annat ställe där du vanligtvis kan hitta studentbostad i Uppsala är via nationerna. Uppsalas 13 studentnationer har ett stort bestånd av egna bostäder. Uppsalas nationer förvaltar via sina studentbostadsstiftelser ungefär 3400 bostäder.

Nationsbostäderna består av rum, dubbletter, tripletter och lägenheter av varierande storlekar. För att få bo i en nationsbostad måste du vara medlem i den nationen som bostaden tillhör samt studera vid universitet i Uppsala.

Det finns flera olika nationer såsom Stockholm, Upland, Småland och så vidare. Mer information om Nationsbostäderna hittar du på nationsgardarna.se.

4. Uppsala akademiförvaltning

Uppsala akademiförvaltning är en annan bostadskö som är värd att ställa sig i om du planerar att studera i Uppsala.

Kötiden för att få en bostad via dem ligger på ca 8 månader till 1,5 år. Genom att ställa dig i denna bostadskön i god tid innan du planerar om du flyttar till Uppsala ökar du dina chanser att hitta en lägenhet.

Det är däremot viktigt att tänka på att logga in på de bostadsköerna som du står i kontinuerligt för att garantera att du inte förlorar dina köpoäng. Vanligtvis brukar du behöva logga in var 6:e månad som minst.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Om du kan tänka dig att bo i korridor finns exempelvis Waldenströmska studenthemmet som kan vara värt att kolla in.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder. Det finns också många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Det kan också vara smart att kolla med studentkåren om de har några tips för att hitta boende. Om du ännu inte hittat bostad kan du även dra nytta av akutboendet under höstterminen.

Vad kostar en studentlägenhet i Uppsala?

Beroende på vilket boendealternativ som du väljer kan hyran för studentboendet variera en hel del. Det är däremot vanligast att en studentbostad kostar omkring 5000-6000 kr per månad i Uppsala.

Det finns däremot också studentlägenheter som kostar både mer och mindre, beroende på storleken, standard och plats.

Om du vill veta hur mycket ditt boende kommer att kosta mer specifikt beroende på vilken bostad du väljer kan du kolla in sidor såsom Studentboet.

Hur är studentlivet i Uppsala?

Uppsala är kända för sitt bra studentliv och det finns många saker att göra på fritiden. Uppsala är en mycket välkomnande stad för studenter och det finns alltid mycket saker som pågår för dig som är student.

Det finns många olika studentnationer och klubbar som du kan gå med i, beroende på dina intressen. Om du vill festa finns det också många olika studentpubar och klubbar att välja mellan.

Om du vill veta mer om studentlivet i Uppsala rekommenderar jag att du kollar in studentkårens och Uppsala universitets webbplats.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.