Studentbostad i Visby

Studentbostad i Visby

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Visby.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Högskolan på Gotland.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Gotland för att studera på högskolan så bör du framförallt ställa dig i Gotlandshems bostadskö, samt så behöver du kolla in Gotlands studentbostad som drivs av Gotlands studentkår.

Gotlandshem

GotlandsHem äger och förvaltar drygt 4 700 hyreslägenheter och 145 kommersiella lokaler som är spridda över hela ön, från Fårösund i norr till Burgsvik i söder.

För att kunna registrera dig i deras bostadskö måste du ha fyllt minst 16 år.

Gotlandshem hade tidigare studentbostäder men 28 april fattade styrelsen beslut att sälja GotlandsHems studentbostäder till K2A, vilket är ett annat bostadsbolag.

Om du planerar att börja studera på Gotland bör du alltså också ställa dig i K2As bostadskö eftersom de snart kommer äga studentbostäderna på Gotland.

Gotlands studentbostad

Gotlands studentbostad drivs av Gotlands studentkår Rindi och det är en marknadsplats som erbjuder bostäder från olika privata bovärdar.

På deras marknadsplats går det att hitta alltifrån inneboende hos andra personer, till stora lägenheter för uppemot 4 personer.

Något som du behöver vara medveten om är att många av deras boenden endast erbjuds under terminstid och alltså inte under sommaren.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Hur är studentlivet i Visby?

Visby är en väldigt härlig lite stad på Gotland.Det är en perfekt storlek, inte för stor och inte för liten. Det finns gott om saker att göra på fritiden och ön har mycket att erbjuda.

Universiteten är också väldigt litet och på Högskolan på Gotland går det endast lite mer än 4000 personer. Det gör det lätt att lära känna folk och du hittar snabbt dina vänner.

Det är också många olika studenter som kommer till Visby, från hela Sverige och från hela världen. Detta gör att du kommer att träffa många olika människor och lära känna många olika kulturer.

Överlag så finns det gott om saker att göra i Visby och staden har en riktigt trevlig atmosfär.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.