Vad menas med Co-living? Hur funkar det?

Studentbostaden, 1 december 2022

Co-living är ett begrepp som används för uthyrning till flera personer som delar på ett hem. Detta är en boendeform som har blivit en mer populär under de senaste åren på grund av bostadsbrist och att det kan vara ett roligt och kostnadseffektivt sätt att bo på.

Det finns flera fördelar med co-living såsom en minskad boendekostnad, ökad social interaktion mellan de som bor där, bättre för miljön,minskad stress och mycket mer.

Vad menas med Co-living?

Co-living innebär att man bor i ett hus eller lägenhet med flera andra personer som är uppdelat i olika rum, tillsammans med gemensamma utrymmen som vardagsrum, kök och badrum.

Baserat på denna definition hade man kunnat jämföra Co-living med att bo i kollektiv, men skillnaden är att Co-living normalt sätt innebär ett något finare boende.

För Co-living så är det exempelvis vanligt att de boende också kan ha tillgång till mycket mer såsom, städning av rum, hushållstvätt, gemensamma faciliteter, tillgång till gym, pool, bil, och mycket mer.

Detta innebär också att vissa Co-living boenden nästintill hade kunnat jämföras med någon typ av hotell, där allt som behövs för ett bekvämt boende är tillgängligt.

Hur funkar Co-living?

Det finns flera olika typer av Co-living-alternativ som erbjuds av olika bolag, och alla har lite olika upplägg.

Bolaget Colive har exempelvis en matchning där de försöker öka sannolikheten att du ska komma i ett delat hem tillsammans med andra personer som har liknande intressen. För matchningen så svarar du på ett antal frågor och utifrån dina svar blir du sedan matchad med dina nya roomies.

Matchningen är däremot ingen garanti att du kommer klicka bra med dina nya roomies direkt, utan det kan ta lite tid och ansträngning för att bygga relationerna.

Detta är en intressant idé eftersom det ökar sannolikheten att du får möjligheten att bo med personer som har liknande intressen som dig själv i delningslägenheten.

Stena Fastigheter har också ett liknande koncept som de kallar för WeShare, och det finns också flera andra fastighetsbolag som hoppar på trenden med Co-living.

Vad är fördelarna med Co-living?

Det finns flera fördelar med delningslägenheter, såsom lägre boendekostnader, ökad social interaktion bland de som bor där, bättre miljöförhållanden och minskad stress.

Först och främst så är Co-living ett bra sätt att spara pengar på boendekostnader, eftersom du delar kostnaden för ditt hem med flera personer.

Du kan ha få en större social interaktion mellan de boende, som annars inte skulle vara möjligt om man bodde ensamma. Genom delade utrymmen som vardagsrum och kök, så uppmuntras man att interagera och lära känna varandra, vilket kan leda till ny vänskap och gemenskap.

Dessutom kan Co-living ha positiva effekter på miljön, eftersom man delar på resurser som el och vatten, samt att delningslägenheter minskar antalet bostäder som behövs. När lägenheter eller hus används av flera personer så sparar man exempelvis både energi och resurser som annars används för byggprocessen.

Till sist, så kan Co-living kan bidra till att minska stress eftersom man aldrig riktigt blir helt ensam och det finns en känsla av gemenskap och anknytning. Detta kan vara särskilt användbart för unga studenter som flyttar till en ny stad.

Många Co-living boenden har även städning som ingår vilket gör att man slipper oroa sig över att städning på delade ytor. Dessutom har vissa Co-living lösningar kan erbjuda andra förmåner som tillgång till en pool, gym, bil och mycket mer.