Fördelar och nackdelar med att bo i kollektiv

Studentbostaden, 23 maj 2022

Det finns både fördelar och nackdelar med att bo i kollektiv. Vanligtvis brukar det vara lättare att få ett boende via ett kollektiv, det är billigare och det ger ett naturligt socialt umgänge. Samtidigt finns det också vissa nackdelar med att bo i kollektiv.

I denna artikeln kommer vi gå igenom fördelarna och nackdelar med att bo i kollektiv, men först, vad är egentligen ett kollektiv?

Vad innebär det att bo i kollektiv?

Kollektiv eller co-living innebär att man bor i ett boende där man har många gemensamma utrymmen med andra. Vanligtvis brukar man dela utrymmen såsom kök, vardagsrum, och delade toaletter och duschar. Det kan även i vissa fall vara delade sovrum.

Kollektiv är också en boendeform som blivit mer populärt i vissa länder i takt med att priserna på boende höjs och antalet köpoäng som man behöver bara ökar och ökar.

Nu när du har en bättre koll på vad ett kollektiv är kommer vi gå igenom några fördelar och nackdelar med att bo i kollektiv.

Vilka fördelar finns det med att bo i kollektiv?

Det finns flera fördelar med att bo i ett kollektiv:

  1. Det är lättare att få bostad genom ett kollektiv.

  2. Det är billigare att bo i ett kollektiv.

  3. Det ger en naturlig social kontakt.

  4. Du kan dela resurser med andra i kollektivet.

  5. Du kan leva på ett mer hållbart sätt.

Bland dessa fördelar skulle jag säga att de bästa är att det blir billigare och att det ger ett naturligt umgänge.

Det kan vara ett utmärkt alternativ för studenter eller unga människor i allmänhet som vill spara lite pengar på hyran. Som student brukar man även leva rätt så knapert och genom att bo i kollektiv kommer man spara en hel del.

Den näst bästa fördelen med att bo i ett kollektiv är den sociala interaktionen. Genom att bo i kollektiv kommer du lära känna många andra människor, vilket kan skapa vänner för livet.

Vilka är nackdelarna med att bo i ett kollektiv?

Det finns också vissa nackdelar med att bo i ett kollektiv:

  1. Det kan vara mindre integritet.

  2. Det kan bli mer oljud.

  3. Det kan leda till konflikter mellan hyresgäster.

  4. Du måste dela resurser med andra i kollektivet.

  5. Du måste följa regler som fastställts av kollektivet.

Bland dessa nackdelar skulle jag säga att den största är att man tenderar att få mindre integritet. Detta beror på att du delar många gemensamma utrymmen med andra och att det vanligtvis inte finns några privata sovrum.

En annan nackdel är att det kan förekomma mer oljud. Detta beror på att du bor tillsammans med andra människor och att det kan vara fester eller andra evenemang på gång. Om man är en morgonmänniska som gärna går upp tidigt kan detta påverka din sömn negativt.

Slutligen är en annan nackdel att du måste dela resurser med andra i kollektivet. Detta kan leda till du exempelvis kommer förlora delar av din mat i kylskåpet efter exempelvis en utekväll. Detta är också ett vanligt problem för dem som bor i korridor.

Nu när du känner till några av fördelarna och nackdelarna med att bo i ett kollektiv kan du avgöra om det är rätt val för dig.

Är kollektiv rätt boendeform för dig?

När man börjar studera på universitetet kommer man ibland inte ha något val. Kanske har du för lite köpoäng för att få en bra studentlägenhet och då kanske du blir tvungen att flytta till ett kollektiv.

Det finns dock många olika typer av kollektiv, så du kan hitta ett som passar dina behov. Framförallt skulle jag rekommendera dig att välja ett kollektiv som endast riktar sig åt studenter på ditt universitet.

Många studenter bor även i kollektiv under delar av deras universitetsstudier och det kan faktiskt vara väldigt roligt. Det beror mycket på vad man gör det till. Det finns som sagt flera fördelar med kollektiv såsom att det är billigare och man lär känna många nya vänner.

Hur skiljer sig korridor och kollektiv?

Det finns en hel del likheter mellan studentkorridor och kollektiv, men den stora skillnaden mellan korridor och kollektiv är att ett korridorsrum brukar ha eget badrum och dusch, medan kollektiv vanligtvis brukar ha delad.

En annan skillnad är också hur de är uppbyggda. Ett kollektiv kan vanligtvis bara vara ett helt vanligt hus med ett antal rum som tillhör olika studenter.

Medan en korridor innehåller flera personliga studentrum som ligger längs en korridor, samt delade ytor såsom kök och vardagsrum.

Man kan därmed sammanfatta det som att en korridor ger dig mer tillgång till eget utrymme och avskildhet, jämfört med ett kollektiv.