Olika typer av boendeformer för studenter

Studentbostaden, 23 maj 2022

När man är student och letar efter boende i sin studieort kan man stöta på många olika typer av boenden. Korridor, studentlägenhet, kollektiv, inneboende och andrahandskontrakt är bara några exempel på saker som du kan stöta på.

I denna artikeln kommer vi gå igenom dessa olika boendeformer och vad du behöver tänka på gällande de olika alternativen.

Vad innebär korridor?

När du bor i studentkorridor har du en eget studentrum med badrum. I studentkorridoren brukar det även finnas delade yta, som kan liknas med ett vardagsrum, där man kan umgås med andra, och ett delat kök där alla lagar sin mat.

Det egna studentrummet brukar vara litet och är vanligtvis omkring 14-18 kvadratmeter i storlek.

De gemensamma boytorna brukar innebära att man umgås mycket med andra studenter vilket gör korridoren till en bra möjlighet att lära känna andra studenter. Det är vanligt att man äter, umgås och festar tillsammans med dem i sin korridor.

Vad innebär ett kollektiv?

Kollektiv eller co-living innebär att man bor i ett boende där man har många gemensamma utrymmen med andra. Vanligtvis brukar man dela utrymmen såsom kök, vardagsrum, och delade toaletter och duschar. Det kan även i vissa fall vara delade sovrum.

Det finns en hel del likheter mellan studentkorridor och kollektiv, men den stora skillnaden mellan korridor och kollektiv är att ett korridorsrum brukar ha eget badrum och dusch, medan kollektiv vanligtvis brukar ha delad.

Du kan läsa mer om fördelarna och nackdelar med kollektiv här.

Vad innebär studentlägenhet?

En studentlägenhet är en lägenhet som ligger i ett hus där det också bor många andra andra studenter.

Studentlägenheter kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha mer självständighet än vad som erbjuds i en korridor, men som ändå vill bo tillsammans med andra studenter.

Studentlägenhet kostar vanligtvis mer än kollektiv och korridorsrum, men samtidigt får du mer utrymme och avskildhet.

Vad innebär det att vara inneboende?

När du bor inneboende bor du bor vanligtvis hos någon annan familj, men kanske har du egen ingång till din del i huset. Du har ett eget rum, men delar vanligtvis de gemensamma utrymmena i huset, såsom toalett, med andra.

Att vara inneboende brukar vara den sista lösningen som många tar till om de inte hittar boende. Sen kan man självklart också bo inneboende hos någon annan student vilket kan vara väldigt roligt.

Vad innebär ett andrahandskontrakt?

Det kan också vara vanligt att man hyr en lägenhet i andra hand, vilket innebär att hyr bostaden från ägaren eller den som står på förstahandskontraktet.

När du hyr i andra hand finns det flera saker som är viktigt att hålla koll på vilken vi skrivit om tidigare i denna artikeln.

Du behöver bland annat se till att kontrollera så att hyran är skälig. Detta innebär att du vända till dig Hyresnämnden för att få din hyra prövad om den skulle vara orimligt hög.

Du bör även undvika hyresvärdar som vägrar ge ett skriftligt hyreskontrakt, ger orimligt hög hyra, vill ha betalning kontant eller inte låter dig se bostaden innan du skriver på.

Vilken boendeform är bäst för dig?

Vilken typ av bostad som är bäst för dig beror på många olika faktorer. Det är viktigt att ta hänsyn till din budget, hur mycket utrymme du behöver, om du vill bo tillsammans med andra studenter och hur mycket självständighet du vill ha.

Om du letar efter ett billigt rum och inte har något emot att dela gemensamma utrymmen med andra, kan ett korridorsrum vara ett bra alternativ för dig.

Om du vill ha ett eget rum och badrum, och vara mer självständig brukar en studentlägenhet vara att föredra. Samtidigt brukar de kostar lite mer i hyra varje månad.

Det är också viktigt att tänka på att man ibland inte har något val och många studenter kommer bli tvungna att ta det de hittar när de börjar studera. Först senare när man stått i kö ett tag kan börja leta sig till bättre alternativ.