Så kan du fixa ditt barns första bostad

Studentbostaden, 27 oktober 2022

För många unga är det väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden. Det är dyrt att köpa en bostad och många unga har inte de höga inkomstkraven som bankerna oftast har.

Om man i stället försöker hyra en bostad, så ställs man för andra problem såsom långa bostadsköer där man kan behöva stå flera år för att ens ha en chans.

Detta är anledningen till varför det är viktigt för föräldrar att också tänka på bostadsfrågan tidigt för sina barn. Det finns flera saker som föräldrar kan göra för att försäkra sig om att barnen får en bostad när de flyttar hemifrån.

1. Ställ barnet tidigt i bostadsköer

Ett av de första sakerna föräldrar borde göra är att fundera på vilka bostadsköer som kan vara aktuella att barnet står i.

För att ställa sig i en bostadskö behöver man vanligtvis vara 16 år, och det är smart att ställa sig i bostadsköerna direkt när barnet fyller 16.

Det kan däremot vara svårt att veta vilka bostadsköer som barnet ska stå i, men det är vanligtvis bra att ställa sig i bostadskö i den nuvarande staden som ni bor i, samt några populära studentstäder och större städer i Sverige.

Vi har samlat en lista med studentstäder och bostadsköer som kan ge dig lite tips för bostadsköer som kan vara aktuella.

Något som däremot är viktigt att tänka på är att många bostadsköer kräver att du loggar in minst en gång var 6:e månad för att inte förlora sin köplats.

Ett tips kan därför vara att försäkra sig om att lägga in påminnelser för detta i exempelvis din kalender, så att du inte förlorar köplatsen för någon av bostadsköerna. Om du kan tänka dig betala litegrann varje månad så finns även Dibz som automatiserar denna processen.

2. Spara pengar för barnets första bostad

Många föräldrar väljer också att lägga undan pengar som senare kan användas för att hjälpa barnet att köpa den första bostaden.

Alla föräldrar har däremot inte möjligheten att göra detta, men för de föräldrar som kan, så är detta en bra idé och det kan hjälpa barnet mycket.

Många föräldrar ser det även som en personlig investering där de köper och äger lägenheten, medan barnet betalar för hyran. På så sätt kan föräldrarna få en bra avkastning på sin investering och barnet får samtidigt hjälp med att hitta sin första bostad.

Om man har möjligheten kan det därför vara en väldigt bra idé för föräldrar att spara pengar till barnets första bostad.

3. Hjälp barnet bygga upp sin finansiell intelligens

För att barnet ska ha enklare att hitta och skaffa en bostad så är det också viktigt att barnet har koll på sin ekonomi och sparande.

Det är viktigt att man lär unga att att budgetera, spara och investera för att ge verktygen som senare hjälper barnet att få det bättre ställt när det är dags för dem att försörja sig själva.

För alla föräldrar är inte detta en enkel uppgift. Kanske saknar man själv delar av den ekonomiska utbildningen vilket gör det svårt att lära ut till någon annan. Ibland kan man därför behöva läsa på och hitta verktygen själv, innan man kan lära barnet detta.

Mycket kommer att handla om lära barnet att hantera pengar, ta ansvar och förstå hur pengar fungerar.

Det finns faktiskt också en del organisationer som kan hjälpa till med just detta, exempelvis finns Unga Aktiesparare som har flera event och föreläsningar för unga för att försöka få dem intresserade av aktier och spara för framtiden.