Hur är studentlivet i Göteborg?

Studentbostaden, 11 september 2022

I Göteborg så hittar du två av Sveriges mest populära universitet, Chalmers och Göteborgs universitet. Totalt sätt så studerar över 50 000 personer i Göteborg och studentlivet här är livligt även om det är en större stad.

Det finns många saker att göra både inom och utanför universitetet och det är alltid något på gång.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom studentlivet och hur det är att studera i staden Göteborg.

Hur är det att studera i Göteborg?

När du studerar i Göteborg så får du uppleva studentlivet i en större stad på nära håll. Du kommer ha möjligheten att välja mellan att göra saker på kopplat till universiteten eller att hitta på något annat i staden.

Eftersom Göteborg är en stor stad så innebär det att det finns något att hitta för alla.

Runt universiteten erbjuds många olika aktiviteter, såsom studentpubar, evenemang och andra typer av föreningar.

Medan staden i stort erbjuder mycket annat om du exempelvis vill gå ut på vanliga klubbar och barer, eller varför inte museum eller teater?

Göteborg ligger även vid västkusten och nära till havet. På sommaren kan det vara riktigt härligt att ta en paus från studierna för att åka och bada ute på några klippor.

Det går verkligen att skapa sig ett bra studentliv i Göteborg. Det finns många saker att göra och möjligheter till att träffa nya människor.

Hur ser universiteten ut i Göteborg?

Det finns två stora universitet i Göteborg, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, och de skiljer sig lite åt om man ser på vilka utbildningar som de ger ut.

Chalmers har framförallt ingenjörsutbildningar, medan Göteborgs universitet har ett bredare utbud med program inom humaniora och samhällsvetenskap.

Göteborgs universitet går nästan att hitta i hela Göteborg eftersom det är ett så stort universitet., med flera olika byggnader olika områden och utbildningar såsom medicin, lärare och så vidare. Chalmers ligger huvudsakligen i två områden, Johanneberg och Lindholmen.

Det är däremot möjligt att studenter från Göteborgs universitet också läser kurser och utbildningar på Johanneberg och Lindholmen eftersom de två universiteten samarbetar och ger ut kurser tillsammans.

Både Chalmers och Göteborgs universitet är väldigt populära bland svenska studenter, vilket innebär att de kan vara svåra att komma in på.

Samtidigt beror det också på vilken utbildning som man söker till, vissa utbildningar på Göteborgs universitet, såsom lärare har exempelvis ett väldigt låg antagningspoäng.

Vad måste man göra som student i Göteborg?

Som student i Göteborg så finns det mycket roligt att hitta på och många olika sätt att spendera din tid.

Nedan ger vi dig några tips på roliga saker som man kan göra i Göteborg som student:

 • Gå på studentpubar
 • Delta i studentevenemang
 • Åk till Slottskogen och ha picknick
 • Kolla in Botaniska trädgården
 • Kolla in Liseberg (nöjesparken)
 • Åk och bada i havet
 • Fika i Haga (ett måste)
 • Åk ut på öarna i skärgården
 • Kör frisbeegolf i Skatås
 • Gå på museum
 • Kolla in Palmhuset
 • Gå på fotbollsmatcher
 • Gå på hockeymatcher
 • Och mycket mer!

Som du ser finns det många olika saker du kan göra som student i Göteborg.

Hur hittar man studentbostad i Göteborg?

Om du ska börja studera i Göteborg så måste du såklart hitta en studentbostad.

I Göteborg så finns det framförallt två olika bostadsköer som du behöver ställa dig i som student. Den första är Chalmers studentbostäder och och den andra är SGS Studentbostäder.

Vi har tidigare skrivit en artikeln om hur du hittar studentbostad i Göteborg så om du vill veta mer vilka lösningar som finns så kan du kolla in den artikeln.