Studentbostad i Göteborg

Studentbostad i Göteborg

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Göteborg.

Bostadsköer i Göteborg

Om du planerar att studera i Göteborg så bör du först och främst ställa dig två bostadsköer, Chalmers studentbostäder och SGS studentbostäder. Utöver dessa kan det även vara värt att överväga ställa sig i Boplats och HomeQ.

För att öka möjligheterna att få en studentbostad bör du även ställa dig i bostadsköerna så tidigt som möjligt.

Nedan går vi igenom de olika bostadsköerna mer ingående och ger dig tips om du planerar att börja plugga i Göteborg.

1. Chalmers Studentbostäder

Chalmers studentbostäder är en bostadskö för studenter på Chalmers och Göteborgs universitet. Vanligtvis får du ett köpoäng per dag, men om du är skriven på en kurs på något av universiteten får du 2 bostadspoäng per dag.

För Chalmers studentbostäder har 5 olika bostadsområden, Johanneberg, Lindholmen, Landala, Emilsborg och Guldheden. Där Johanneberg och Landala är det området där du kommer bo närmast campus.

Ett av områdena som ligger precis intill campus är Chabo. Det är ett populärt bostadsområde för många studenter, men du behöver vara medveten om att detta området är ganska högljutt emellanåt.

För att få en bostad genom Chalmers studentbostäder behöver du ha omkring 1000 poäng, men för att få de bättre lägenheterna kan du behöva ha uppemot 1700 bostadspoäng. Det är också svårare att få bostad under hösten eftersom många söker bostad under den tiden.

Gå till bostadskön

2. SGS Studentbostäder

SGS studentbostäder styrs av Göteborgs universitet och har en mängd olika typer av bostäder i flera områden runt om i Göteborg. Via SGS så får du ett köpoäng per dag.

Om du blivit antagen till Göteborgs universitet och ska flytta till Göteborg så har du även förtur till en studentbostad hos SGS. För att ha förtur behöver det däremot vara första gången du är antagen till en utbildning via Göteborgs universitet.

För att få en bra bostad via SGS behöver du normalt stå i kö mellan 1,5-2 år, men ofta kan du få någon lägenhet mycket snabbare än så. Om du ansöker när du blivit antagen kommer du ha förtur till en del lägenhet vilket gör att du kan ha så lite som 50 köpoäng.

Samtidigt kommer du kanske inte få den bästa lägenheten och om du har så lite som 50 köpoäng kommer du troligtvis få en korridorslägenhet med delat kök, vilket inte brukar vara lika populära.

Gå till bostadskön

3. HomeQ

HomeQ går det att hitta bostäder från hela Sverige och de har även många lägenheter som går att hyra i Göteborg.

Många lägenheter kommer dock inte att gå att söka som student på HomeQ, men det finns fortfarande en del som går att söka så det kan också vara värt att kolla upp, samt ställa sig i kö.

Gå till bostadskön

4. Boplats Göteborg

Boplats Göteborg är en annan bostadsförmedlare som även har en del studentbostäder som går att söka som student.

För att söka studentlägenheter på boplats.se måste du först skapa ett konto, samla ködagar genom att betala årsavgiften och ha fyllt i din profil på Mina sidor.

Studentlägenheter är främst till för dig som studerar på högskola eller universitet men ibland kan hyresvärden hyra ut till studerande även på andra utbildningar som YH och gymnasieskola.

Gå till bostadskön

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du nyss blivit antagen till en utbildning på antingen Chalmers eller GU och behöver ha en lägenhet direkt, så finns det andra alternativ och tillfälliga lösningar. Du kan hyra en lägenhet privat, vara inneboende, studenthem eller om det är akut kan du också bo tillfälligt på vandrarhem eller hotell.

Om du hyr en lägenhet privat brukar det ofta vara lite dyrare jämfört med en studentlägenhet, men man får ta det man får. Du kan också vara inneboende och då hittar du ofta annonser på exempelvis Blocket.

Studenthem är också ett annat alternativ och då finns Guldheden och Jeriko. Jag har ingen erfarenhet av studenthem, men det kan vara värt att utforska.

Tillfälliga lösningar kan i sin tur vara att bo på vandrarhem eller på hotell. Detta funkar såklart inte i längden men det kan vara en lösning under en liten tid innan du lyckas hitta eller får tillgång till en annan bostad.

göteborg

Vad kostar en studentlägenhet i Göteborg?

En studentlägenhet i Göteborg kostar vanligtvis omkring 5000 kronor per månad. För detta brukar du få en lägenhet som är mellan 25 och 30 kvm.

Detta är dock ett genomsnittspris och det kan vara både billigare och dyrare beroende på var du bor. Din hyra beror självklart också på hur stor lägenhet som du har.

Det billigaste alternativet för en lägenhet i Göteborg hittar du hos SGS. De har korridorslägenheter som kostar omkring 3000 kronor per månad.

Hur är studentlivet i Göteborg?

Göteborg har två universitetet, Chalmers och GU, och studentlivet varierar något mellan dessa två universiteten.

Eftersom Göteborg är en större stad innebär det att större delen av studentaktiviteter sker runt omkring campus. Samtidigt är det också vanligt att man ser en del studenter i Slottskogen, vilket är Göteborgs största park.

Om du pluggar på Chalmers kommer du ha tillgång till 18 studentpubar och en helt egen nattklubb. Det finns även mängder med föreningar som man kan söka till.

Om du pluggar på GU är studentlivet också väldigt bra och har finns även flera studentföreningar, pubar och massa andra aktiviteter.

Det finns också mycket att göra i Göteborg i stan, oavsett om du gillar musik, sport, kaffe, konst eller något annat. Med en enkelbiljett på spårvagnen kan du också ta dig till havet och skärgården.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.