Ködagar på HomeQ för att få lägenhet? (Göteborg)

Studentbostaden, 27 oktober 2022

Att hitta en lägenhet i Göteborg kan vara svårt. Speciellt om du vill bo centralt och inte har tur att få tag på en ledig hyresrätt. Då kanske HomeQ, vilket är en av de nyare bostadsköerna vara ett alternativ för dig. Men hur många ködagar behöver man egentligen ha för att få en lägenhet?

För att få en lägenhet med HomeQ behöver du vanligtvis ha omkring 600-800 köpoäng vilket motsvarar ungefär en kötid på ungefär 2 år.

Ibland kan man däremot också få en bostad snabbare med HomeQ och i denna artikeln kommer vi gå i igenom hur du kan öka dina chanser för det.

Ködagar på HomeQ för att få lägenhet

I genomsnitt kommer du behöva ha omkring 600-800 köpoäng för att få en lägenhet genom HomeQ i Göteborg. Detta motsvarar en kötid på ungefär 2 år just nu, men det är sannolikt att denna kötiden kommer att öka med tiden i takt med att allt fler samlar fler poäng.

Företaget HomeQ har endast varit verksamma i Göteborg sedan 2018, vilket gör att det ännu inte är så många som lyckats samla så många poäng ännu.

Det finns däremot finns lägenheter som kan vara enklare att få, och då behöver du vanligtvis inte lika många köpoäng, detta är lägenheter med korttidskontrakt och studentlägenhet.

För korttidskontrakt och studentlägenheter i Göteborg kan det räcka med ungefär 300-400 köpoäng, och fördelen med dessa boenden är också att dina köpoäng inte nollställs.

Faktorer som påverkar dina chanser till lägenhet

Fastighetsägarna på HomeQ går däremot inte endast på ködagar i sin bedömning när de väljer hyresgäster. Det gör att du har möjligheten att öka dina chanser att få en lägenhet, trots att du kanske inte har de högsta poängen.

Saker som också påverkar dina möjligheter till ett kontrakt är ekonomi, personlig profil, referenser och konkurrensen.

1. Ekonomi

För att söka många bostäder kommer du exempelvis behöva ha en inkomst som är 3X månadshyran eller mer. Om du inte har detta kan det bli väldigt svårt att få visningar på HomeQ.

En god inkomst medför flera fördelar. Fastighetsägarna ser dig som en stabil och trygg hyresgäst och det gör dig mer attraktiv i konkurrensen eftersom de vet att du kommer kunna betala din hyra i tid.

För att öka din chanser är det även viktigt att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder. Fastighetsägarna kan se detta som tecken på att du dålig koll på pengar och det gör dig mindre attraktiv.

2. Personlig profil

Förutom din ekonomi, kommer fastighetsägarna även ta hänsyn till din personliga profil i sitt beslut.

På HomeQ får man skriva ett personligt brev som kan öka dina chanser. Se till att du gör detta på ett professionellt och attraktivt sätt, som visas att du är en seriös kandidat.

I det personliga brevet så kan det vara smart att försöka få dig att framstå som en lugn och trevlig person som är lätt att ha omkring. Fastighetsägarna vill nämligen ofta inte ha hyresgäster som skapar konflikter, stökar mycket eller festar alla timmar på dygnet.

Det kan också vara smart att visa på att du vill bo där länge och är intresserad av just det området du söker till.

3. Referenser

Det kan också vara smart att ha referenser som kan vittna positivt om dig som person och hyresgäst.

Dessa referenser kan vara från en tidigare hyresvärd, jobb eller andra situationer där du har visat att du är en pålitlig och stabil person.

4. Konkurrens

Det finns givetvis också en viss konkurrens när man ansöker om lägenheter på HomeQ. Vissa lägenhet kommer ha många sökande och då kommer det vara svårare att få lägenheten.

Lägenheter som ligger mer centralt och har lägre hyra brukar ofta ha mest konkurrens och därmed minst chanser för dig som söker.

Men generellt sett, jo högre ködagar du har på HomeQ desto större är chansen att få en lägenhet.

Förhoppningsvis kommer denna artikel ha gett dig lite insikt och tips på hur du ökar dina chanser att få en lägenhet med HomeQ.