Skaffa hund som student? (saker att tänka på)

Studentbostaden, 28 maj 2022

Som student har man vanligtvis mer fria tider vilket gör det kan vara lättare att skaffa en hund om man jämför med om man skulle ha haft ett jobb.

Det finns dock en hel del saker som man man behöver tänka på när man skaffa hund som student. Detta är också något som vi kommer gå igenom i den här artikeln.

Får du har hund i din studentlägenhet?

En av de första frågor som man måste ställa sig är ifall det är tillåtet med hund i din studentlägenhet.

Detta kan variera beroende på olika hyresvärdar och städer, så det är alltid en bra idé att fråga hyresvärden eller kolla igenom hemsidan för din hyresvärd för att se vad som gäller.

Vanligtvis brukar det inte vara något problem att skaffa hund som student, men det kan exempelvis vara svårt att skaffa hund om du skulle bo i en korridor.

En annan nackdel med att skaffa hund i många korridorsrum och studentlägenheter är dessutom att de brukar vara väldigt små. Detta gör att det kan bli svårt att ha en hund i lägenheten, både för din egen skull och för din hunds om det finns ont om plats.

Om det är tillåtet med hundar i din lägenhet och om du har tillräckligt med plats, finns det däremot inget som säger att du inte kan skaffa hund som student.

Har du råd med att ha hund som student?

Något annat som du behöver fråga dig själv som student är ifall du har råd med att ha hund. Alla vet att det kostar att ha djur, och det gäller självklart även för hundar.

Hundar är överlag rätt så dyra i och med alla olika utgifter som följer med. Exempelvis behöver du ha pengar till foder, veterinärbesök och allt annat som hundar behöver.

Ofta kostar det mycket mer att ha en hund än vad man själv tror. Det är inte bara de initiala kostnaderna som man ska tänka på, utan även de kostnader som man får under hundens livstid.

Om hunden exempelvis råkar ut för en olycka eller sjukdom så kommer det naturligtvis att kosta mer pengar än vad man hade räknat med. Och detta är även om man hade haft en bra djurförsäkring.

Kommer du ha tiden för en hund?

En annan viktig sak som du måste tänka på när du funderar på om du ska skaffa hund som student är ifall du har tid.

Det tar mycket tid och engagemang att ta hand om en hund och vanligtvis kan en hund ta upp mellan 1-3 timmar per dag av ditt liv. Du behöver exempelvis promenera, leka och bara umgås med din hund.

Därför behöver du även fundera över hur mycket tid du har till över för din hund under de dagar som du har skola eller jobb.

Vanligtvis kan man däremot ta hjälp av vänner med hunden, och det kan vara en lösning som gör att man har lite mer tid åt plugget och studentlivet.

Är du redo för ansvaret?

En av de största anledningarna till att man inte skaffar hund som student är på grund av det ansvar som följer med.

Att ha hund handlar mycket om ansvar och det är något som man måste vara beredd på. En hund har ett livslängd på cirka 9-12 år, och därför handlar det mycket om att sätta sig in i att man kommer ha djuret ett ganska långt tag.

Dessutom innebär det också mycket ansvar att skaffa sig en hund, och i början är det mycket som att ta hand om en liten bebis när hunden är valp. Därför måste man fråga sig själv ifall man är beredd på ansvaret som följer med.

Allt i allt så är det viktigt att tänka igenom alla dessa punkter innan du skaffar hund som student.

Det är inte alltid enkelt att ha hund, men det kan vara mycket givande och roligt. Dock ska man alltid tänka på både sina egna behov och de behov som hunden har.

Samtidigt finns det inget rätt eller fel tillfälle att skaffa hund, utan det handlar mycket om vad som passar just dig och din situation bäst.