Hur länge får man bo kvar i studentlägenhet efter examen?

Studentbostaden, 7 juni 2022

Efter att du har avslutat din utbildning är det vanligtvis dags att flytta ut från sin studentlägenhet. Därefter brukar du ha 3 månaders uppsägningstid, vilket ger dig tiden att hitta ett nytt boende.

Samtidigt finns det också möjligheten att bo kvar något lite längre genom att man fortsätter läsa kurser på sitt universitetet. Vanligtvis behöver man läsa minst 50% per termin för att kunna bo kvar i studentlägenheten.

Hur länge kan man vanligtvis ha en studentlägenhet?

Det är vanligt att man som längst får bo i en studentlägenhet 5 eller 6 år, vilket ger än tillräckligt med tid för att slutföra sin utbildning. Därefter måste du hitta ett nytt boende.

Ibland händer det däremot att man kan bo kvar något längre och det beror på hur ofta hyresvärden kollar att du studerar.

Om du studerar på deltid eller bara läser några få kurser per termin kan du också bo kvar i din studentlägenhet i några extra månader. Men om du slutar studera helt och hållet måste du flytta ut så snart som möjligt.

När måste jag flytta ut ur min studentlägenhet?

Du behöver vanligtvis flytta ut från din studentlägenhet inom 3 månader efter att du har avslutat dina studier. Detta ger dig tid att hitta en ny bostad.

Om du fortsätter dina studier vid samma universitet kan du dock få stanna kvar några månader till. Vanligtvis måste du studera minst 50 % per termin för att få bo kvar i din studentlägenhet.

Om du däremot vet att du snart ska slutföra dina studier är det bra att redan börja titta på alternativa boenden, så att du är redo när det är dags att flytta.

Kanske har du samlat tillräckligt med bopoäng för att hyra en annan lägenhet eller så kan du också överväga att köpa en lägenhet.

Ska man köpa eller hyra lägenhet när man pluggat klart?

Efter att man har studerat klart brukar man ha större möjligheter till att köpa en lägenhet eftersom man kanske har fått ett arbete och därmed kommer ha en större inkomst, vilket gör det möjligt att ta ett större lån vi bostadsköp.

Men samtidigt kräver det att du tidigare har sparat ihop till en kontantinsats, och om du inte har en sådan kan det vara svårt att köpa lägenhet direkt.

Överlag finns det både fördelar och nackdelar med att köpa och hyra en lägenhet. Vad som är rätt för dig beror på dina personliga omständigheter, till exempel din inkomst, din anställningstrygghet och om du vill bo på samma ställe under en längre tid.

Genom att köpa en lägenhet kommer det ge dig en mer stabil lösning som kan vara en bättre investering på lång sikt, men det kräver samtidigt att du exempelvis har en kontantinsats och kan ta lån.

Att hyra en lägenhet kan ge dig större flexibilitet att flytta om du behöver, men det innebär också att du aldrig riktigt kommer att äga ditt hem.

Läs mer: Borde du köpa eller hyra en lägenhet?