Allt fler unga bor hemma längre

Studentbostaden, 3 november 2022

Fler unga väljer att bo hemma längre. Det beror på en kombination av olika saker, såsom längre bostadsköer, dyrare bostäder och en allmänt högre levnadsstandard.

Tidigare generationer flyttade hemifrån i tidigare ålder, men detta har förändrats på senare år. Många vuxna barn flyttar hemifrån sent i 20-årsåldern.

Samtidigt är det många som vill flytta hemifrån, men inte kan göra det för att de inte har råd, eller har för lite poäng i bostadsköerna.

Detta har blivit ett större problem i dagens samhälle, där längre bostadsköer och dyra bostäder gör det svårt för unga att komma ut på bostadsmarknaden.

Bostadsköerna har blivit allt längre

Under de senaste åren har bostadsköerna blivit allt längre vilket gör att det tar längre tid för unga att få ett eget boende om de vill hyra en bostad.

Idag är det inte ovanligt att man behöver stå upp emot 5-10 år för att ha en chans att få en bostad som man vill ha. Det gör att många unga väljer att bo kvar hemma längre än de skulle gjort om det inte hade varit för dessa problem.

De långa bostadsköerna beror främst på att det är fler som står i bostadsköerna idag, samtidigt som det är brist på hyresrätter.

Dyrare bostäder och lägenheter

En annan anledning till att allt fler unga vuxna bor kvar hemma är att det idag är dyrare att köpa en bostad.

Under de senaste åren så har lägenheter och andra bostäder ökat mycket i värde, vilket gör att många inte har råd att köpa en bostad.

Att köpa en bostad i storstäderna såsom Göteborg och Stockholm kan kosta uppemot 3 miljoner eller mer, vilket gör att man behöver minst 450 000 kr på kontant för att kunna lägga in kontantinsatsen.

Detta är mycket pengar för en ung vuxen, och därför är det inte alltid möjligt att köpa en bostad när man vill flytta hemifrån.

Det gör att fler unga vuxna idag väljer att bo hemma hos sina föräldrar för att kunna spara pengar för att köpa en bostad senare när de har råd.

Hur kan man lösa problemet?

Det finns en saker som hade kunnat göras för att lindra detta problem, såsom:

  • Bygga fler bostäder för att öka tillgången på hyresrätter och göra det enklare för unga att komma in på hyresmarknaden.
  • Öka CSN-lånen för att göra det enklare för unga att kunna flytta hemifrån och betala hyran bostäder där hyran är högre.
  • Göra det enklare för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden genom att till exempel sänka kontantinsatsen för att göra det enklare för unga att köpa en bostad.

Samtidigt är det ett svårt problem att lösa eftersom det finns många olika orsaker till varför det är svårare för unga att hitta en bostad idag.

Om man är ung så finns det också mycket som man kan göra själv för att öka chanserna att hitta en bostad för att kunna flytta hemifrån snabbare.

Vad kan man göra själv för att hitta en bostad?

Det finns några saker som man kan göra för att öka chanserna till att hitta en bostad:

  • Ställ dig i bostadsköer: Försök att ställa dig i många olika bostadsköer i din stad och så tidigt som möjligt. Ju fler bostadsköer du står i, desto större är chansen att du kommer få en bostad.
  • Ta hjälp av kontakter: Fundera på om det är någon du känner som exempelvis äger och hyr ut lägenheter som skulle kunna hjälpa dig att få en bostad.
  • Börja spara tidigt: Om du börjar spara tidigt så har du en bättre chans att ha råd med kontantinsatsen när du väl flyttar hemifrån. För att kunna spara mer pengar kan det också vara smart att skaffa sig ett extrajobb.
  • Överväg boende tillsammans med någon: Om du har en kompis eller familjemedlem som också vill flytta hemifrån snart i samma stad som dig kan ni överväga att köpa eller hyra en bostad tillsammans.

Det är inte alltid lätt att flytta hemifrån när man är ung, men vi hoppas att dessa tipsen kan underlätta för dig och ge dig lite idéer på vad du kan göra för att öka dina chanser att hitta en bostad.