Vanliga bostadsfrågor

Hur mycket kostar en studentlägenhet per månad?

Kostnaden för en studentlägenhet varierar en hel del beroende på vart man studerar, men man kan räkna med en månadskostnad på omkring 4000-5000 kronor.

Vilka bostadsköer ska man ställa sig i?

Det finns massor av bostadsköer över hela landet, och om du planerar att börja plugga så ska du framförallt ställa dig i bostadsköerna som finns i den staden du ska studera i.

Du kan hitta massor av information om relevant bostadsköer på vår sida här.

Hur hittar man en studentbostad?

Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.

Om du vill ha flera tips kan du lära vår artikel om tips för att få din första studentlägenhet.

Har ni en egen bostadskö?

Nej, vi har ingen egen bostdskö. Målet med vår sida är framförallt att samla allt som studenter behöver på ett och samma ställe.

Var är det lättast att få studentbostad?

Två av studentstäderna som har kortast bostadskö är Gävle och Jönköping. I dessa städerna är det väldigt enkelt att få en studentlägenhet.

Du kan läsa mer om detta i vår artikel om de längsta bostadsköerna.

Vad händer om man inte hittar studentbostad?

Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.

Nackdelen är att detta kan bli lite dyrare, men det är iallafall en lösning när man börjar studera.

Hur många får man bo i en studentlägenhet?

Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.

Får man bo i studentlägenhet under sommaren?

Självklart få man bo i en studentlägenhet under sommaren. För vissa studentlägenhet behöver man däremot inte betala hyra under sommaren eftersom de har hyresfria månader under juni och juli.