Studentbostad i Växjö

Studentbostad i Växjö

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Växjö.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. Många studenter väljer att bo i studentbostäder som drivs av olika organisationer.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar eller kommit in på Linnéuniversitetet i Växjö.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Om du planerar att flytta till Växjö för att börja studera på Linnéuniversitetet finns det flera bostadsköer och bostadsbolag som du behöver ha koll på.

Nedan går vi igenom de olika alternativen mer ingående.

Växjöbostäder

Växjöbostäder har ungefär 2 000 studentlägenheter och korridorrum med riktigt bra läge, de flesta är på Campus-området.

Förutom alla studentbostäder har de även cirka 7000 andra lägenheter som du också kan söka, även om hyran då kommer vara lite högre.

För att ställa dig en bostadskö för deras boenden behöver du ställa dig i bostadskön som heter Boplats Växjö. Det finns två olika bostadsköer och välja mellan här, antingen studentbostadskön som är gratis och familjebostadskön (lägenheter) som kostar 100 kronor/år.

Du kan läsa mer om bostadsköerna här.

K2A

K2A har en annan bostadskö som har 113 studentlägenheter i Växjö. Om du planerar att plugga i Växjö är det därför en annan bostadskö som du borde ställa dig i.

Fördelen med deras bostadskö är dessutom att du inte bara köar till en ort. De har en gemensam bostadskö till alla deras bostäder i hela landet. Därmed är det en bostadskö som du bör stå i oavsett vart du planerar att börja studera.

Studentlägenheterna från K2A är mellan 22-45 kvm. Det är dessutom relativt nybyggt vilket gör att lägenheterna är väldigt fräscha.

Om du vill läsa mer om studentlägenheterna som erbjuds av K2A kan du göra det här.

Studentbostäder i Norden

Studentbostäder i Norden har också några studentlägenheter, ungefär 100, i Växjö som förmedlas via HomeQs bostadskö.

För att kunna söka till dessa lägenheterna behöver du alltså ställa dig i HomeQs bostadskö och börja samla poäng där.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace. Du kan också kolla in Facebookgruppen Lägenher i Växjö.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Hur är studentlivet i Växjö?

Växjö är en studentstad med cirka 15 000 studenter. Staden har mycket att erbjuda när det gäller studentliv. Som student kan du vara delaktig i många olika studentföreningar och nationer.

Det finns många olika restauranger, caféer och barer att välja mellan. Om du vill gå ut och festa finns det också nattklubbar och studentpubar i staden.

Om du vill läsa mer om studentlivet i Växjö kan jag rekommendera att kolla in studentkårens hemsida som du hittar här.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.