Var är det svårast att få studentbostad?

Studentbostaden, 18 november 2022

Att hitta en studentlägenhet i Sverige är inte alltid så lätt. I storstäder, såsom Stockholm och Göteborg, kan väntetiderna för en studentlägenhet vara upp till 2 år.

Anledningen till de långa bostadsköerna beror på att det finns en begränsad tillgång på studentboenden och konkurrens en hög vilket gör att kötiderna blir allt längre.

Kötider för att få studentbostad

Kötider för att få en studentstad varierar en hel del mellan olika städer. I vissa studentstäder såsom Gävle och Jönköping är det väldigt enkelt att få studentbostad och kötiderna är väldigt korta. Medan i andra större städer är det betydligt längre kötider.

De längsta kötiden för att få studentbostad finns i Visby och Örebro. I Visby är det 104 veckor som krävs innan man har chans att få en bostad, medan Örebro ligger på drygt 92 veckor. Stockholm har också en lång kötid på uppemot 79 veckor för att få en studentlägenhet.

Nedan har vi samlat kötiderna för att få studentbostad i flera olika studentstäder.

  • Visby - kötid: 104 veckor
  • Örebro - kötid: 92 veckor
  • Göteborg - kötid: 90 veckor
  • Stockholm - kötid: 79 veckor
  • Malmö - kötid: 75 veckor
  • Uppsala - kötid: 51 veckor
  • Linköping - kötid: 51 veckor
  • Umeå - kötid: 47 veckor
  • Lund - kötid: 40 veckor
  • Skövde - kötid: 38 veckor
  • Luleå - kötid: 22 veckor
  • Halmstad - kötid: 17 veckor
  • Gävle - kötid: 0 veckor
  • Jönköping - kötid: 0 veckor

Kötiderna kommer ursprungligen från Studentbostadsföretagen sammanställning av bostadssituationen i landets studieorter för 2021, men datan är mycket relevant för detta året.

Varför är det så svårt att få en studentbostad?

Att få en studentbostad är ofta svårt i många städer runt om i Sverige, eftersom det redan är en begränsad tillgång på studentboenden. Samtidigt ökar efterfrågan på studentbostäder varje år, vilket gör att kötiderna blir allt längre.

Det finns också en brist på studentlägenheter i de större städerna, vilket gör att det blir svårare och svårare att hitta en bostad.

Det byggs också få nya bostäder för studenter, vilket gör att det är svårt att hitta en lägenhet. Det finns också stora skillnader i priser mellan olika städer, vilket också kan göra det svårare att få bostad.

Samtidigt är det också fler som studerar vidare som söker efter bostad, vilket gör att det blir svårare att få en lägenhet.

På grund av detta är det mycket viktigt att man tidigt ställer sig i bostadskö för att öka chansen att få en studentbostad. Fördelen med detta är att man då får ett bättre läge och har större chanser att få den lägenhet man vill ha.

Vad kan man göra för att få studentbostad?

För att öka chansen få en studentbostad kan man söka bostad hos de flesta studentbostadsföretagen i din stad och även genom andra bostadsbolag. Det går också att söka boende hos privata uthyrare, genom exempelvis ett andrahandskontrakt.

Det är viktigt att man är uthållig och att man även undersöker alternativa bostadslösningar eftersom det inte är säkert att man kan få en studentbostad direkt genom en bostadskö som riktar sig till studenter.

Om det är brist på bostäder kan man behöva tänka kreativt och överväga andra alternativa boendeformer, såsom att hyra i andra hand, bo i kollektiv eller bo tillsammans med andra studenter.

Om man hyr lägenhet i andra hand så måste man kolla upp att uthyraren är seriös samt tänka på att skriva ett kontrakt och se till att hyran är skälig.

Att bo i kollektiv är också ett alternativ, även om det kanske inte är det som de flesta vill. Fördelen med kollektiv är dock ofta billigare än att bo själv om man är student, och man får även större möjlighet att lära känna andra studenter.